"Det verkar vara ett desperat försök att köpa konkurrens"
En miljon kronor. Med det lockbetet hoppas Rikstrafiken att fler rederier ska lockas att lägga anbud på Gotlandstrafiken.
- Resultatet blir intressant, säger Mattias Åklund som är jurist på nämnden för offentlig upphandling.
Rikstrafiken fick, som bekant, inga anbud i den första upphandlingsomgången av färjetrafik till Gotland. Upphandlingen ställdes in och i oktober återkom Rikstrafiken med underlag till den nya upphandlingen.
Förutom att man hade förändrat flera av villkoren för den kommande upphandlingsperioden, så lade Rikstrafiken nu också till ett lockbete som de aldrig tidigare har använt sig av:
Varje anbudsgivare som uppfyller alla skall-krav i förfrågningsunderlaget, får en miljon kronor.
- Tanken är att detta ska stimulera konkurrensen. Att lägga ett anbud i en så stor och komplex upphandling kräver att man lägger ned en hel del tid och kraft på detta arbete, säger Olof Lundvall som är informatör på Rikstrafiken.
Om detta drag leder till att man får in fler seriösa anbud, så tycker Olof Lundvall att det är värt insatsen:
- Det handlar om små summor i förhållande till det stora avtalet.
Destination Gotlands vd, Sten-Crister Forsberg, tycker att Rikstrafikens agerande är lite märkligt. Han har aldrig hört talas om att någon har tillämpat ett lockbete av det här slaget förut inom sjöfartsnäringen:
Verkar desperat
- Nej, det är nytt för oss och nytt för branschen, säger Sten-Crister Forsberg och fortsätter:
- Det är naturligtvis ett sätt att locka in aktörer, men jag tycker att det verkar vara ett desperat sätt att köpa konkurrens. Rikstrafiken sätter konkurrens före kvalitet.
Ersättningar av det här slaget brukar inte förekomma inom sjöfartsnäringen, men de tillämpas i andra branscher, bland annat inom byggsektorn där arkitekter kan få ersättning för sina bidrag till arkitekttävlingar. Sådana modeller strider inte mot de lagar som styr upphandlingar, förklarar Mattias Åkerlund som är jurist på nämnden för offentlig upphandling.
- Det kan ju vara förenat med höga kostnader att lägga ett anbud och då försäkras man en ersättning för detta arbete, även om anbudet skulle förkastas.
Intressant effekt
Det har förts resonemang kring om ett lockbete av det här slaget kan locka fram oseriösa anbud från företag som inte har för avsikt att verkligen driva trafiken, men Mattias Åkerlund tror att detta problem kan undvikas genom att man formulerar sig på ett tydligt sätt i förfrågningsunderlaget.
Nu är han nyfiken på vilken effekt Rikstrafikens lockbete kommer att få:
- Resultatet blir intressant.
Också Per-Arne Sundbom, som är konkurrensråd på Konkurrensverket, tycker att Rikstrafikens nya drag är intressant:
- Vi känner till svårigheterna för Rikstrafiken att få in anbud. Det är bra att de prövar alla möjligheter. Men frågan är om denna bonus kommer att vara en tillräcklig åtgärd i sammanhanget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!