"Det tyngsta beslut jag varit med om att fatta"
Gotlandsmusiken varslar alla sina anställda. Med en krympande budget kan man inte upprätthålla den organisation som man har i dag.
Förra veckan kom beskedet att Kulturrådet därför kommer att minska sina anslag till Gotlandsmusiken med fem procent under 2008. Det handlar om en halv miljon kronor.
- Kulturrådets skamgräns för kommunens medfinansiering ligger på ungefär 30 procent, men Gotlands kommun har inte betalat mer än mellan sju och elva procent av kostnaderna för Gotlandsmusiken, förklarar Bengt Jerkland som är chef för Gotlandsmusiken.
Gotlandsmusikens anslag har minskat under flera år och man har lyckats hålla verksamheten igång genom att inte tillsätta vakanser.
Men nu har man nått vägs ände.
I måndags beslutade styrelsen för stiftelsen Gotlandsmusiken att alla anställda ska varslas. I går informerades personalen.
- Kulturrådets besked blev droppen som fick bägaren att rinna över, förklarar Bengt Jerkland.
Han anser att det är omöjligt att plocka bort fler musiker från Gotlandsmusiken.
Gotlandsmusikens 18 musiker bildar en blåsorkester. Den kan delas upp i fyra mindre ensembler och jobba med mycket stor bredd. Plockar man bort några musiker faller hela konceptet.
Tungt beslut
Gotlandsmusiken klarar kostnaderna för 2008, men till 2009 måste det bli besparingar. Hur de ska se ut vet man inte i dag. Därför varslas hela personalstyrkan om uppsägning från den första juni. Uppsägningstiden för personalen är sedan mellan sex och tolv månader.
Att varsla hela personalen var ett tungt beslut för styrelsen för stiftelsen Gotlandsmusiken och stämningen bland de anställda var låg efter onsdagens personalinformation. Men det finns också en utbredd förståelse för att arbetsgivaren lägger detta varsel.
- Stämningen är inte munter, men vi är inte uppsagda än. Gotlandsmusiken har haft ekonomiska problem i många år . Nu måste det bestämmas vad som ska ske. Jag hoppas och tror att kommunen ska gå in med de pengar som behövs. Finns den politiska viljan i kommunen, så finns det också pengar, säger Magnus Fahlén som spelar trombon.
Utredning
Nu sjösätts en ny utredning som ska se över hur den framtida verksamheten inom länsmusiken på Gotland ska se ut och vilken roll Gotlandsmusiken ska ha. När hela personalen har varslats ligger alla möjligheter öppna. Behåller man den organisation med blåsorkester som gäller i dag, så måste man också finna en finansiering för den. Men det kan också sluta med att länsmusiken får en helt annan organisation:
- Det kan innebära att man avstår från fast anställda musiker och i stället köper in frilansproduktioner, säger Bengt Jerkland.
David Nisbel och Göran Cederlöf, som företräder de fackliga organisationerna, tycker att det är bra att arbetsgivaren sätter ned foten och kräver besked om vad kommunen vill med Gotlandsmusiken. De håller med om att det inte går att trolla fram interna lösningar längre. Men om det innebär att blåsorkester löses upp och att de fast anställda musikerna skingras så kommer det att bli ett bakslag för kulturlivet. Gotlands blåsorkester är en av fem professionella blåsorkestrar i landet och det har föreslagits att den skulle kunna få ett nationellt uppdrag. Men risken är att den gotländska blåsorkestern hinner upplösas innan ett sådant beslut kommer.
- Som musiker tycker man inte om när det inte går i takt, och det gör det inte nu, konstaterar David Nisbel.
Fel ordning
Maria Björkman (s) som är vice ordförande i Gotlandsmusiken kommenterar beslutet:
- Nu tvingas vi vidta drastiska och olyckliga åtgärder i väntan på en kommunal utredning. Denna utredning sker i sin tur i skuggan av en statlig kulturutredning som ska vara klar till årsskiftet. Allt sker nu i helt fel ordning.
Inger Harlevi (m) tycker att ledningen för Gotlandsmusiken gör rätt när de varslar personalen:
- Att varsla är att hissa varningsflagg. Nu måste vi göra någonting. Genom att varsla hela personalen föregriper man inte den utredning som nu ska göras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!