"Det ställs högre krav på gotländska företag"

Arbetsmiljöverket har under ett par år genomfört en särskild granskning av träindustrin. Kraven är tuffa och kan vara dyra att åtgärda.
Guteform i Burgsvik överväger att lägga ut delar av produktionen på andra företag, för att slippa stora investeringar.
Verket går för hårt fram, tycker Göran Appelqvist på Österby brädgård:
- De ställer högre krav på Gotland än vad de gör på andra håll.

Gotland2006-11-22 06:00
Sedan några år tillbaka har Arbetsmiljöverket haft den svenska träindustrin under lupp. Träindustrin är överrepresenterad i olycksfallstatistiken. Här inträffar det ofta allvarliga olyckor som kräver långa sjukskrivningar och ger den drabbade men för livet.
Det är bra att Arbetsmiljöverket arbetar med säkerheten i branschen, tycker företagarna Göran Appelqvist på Österby brädgård och Jan Ahlby på Guteform.

Lokala skillnader
- Folk skadar sig och får långa sjukskrivningar. Det blir kostsamt för samhället och det måste vi göra något åt, säger Jan Ahlby.
- Men det verkar som att de ställer hårdare krav på Gotland än på andra håll i landet. Våra kolleger i Småland har inte hört talas om de åtgärder som vi måste genomföra här på Gotland, berättar Göran Appelqvist.
Arbetsmiljöverkets inspektör Nils Tyreskog ger dem i viss mån rätt i sina funderingar.
Inom Arbetsmiljöverkets Stockholmsdistrikt, som omfattar Stockholm, Uppsala och Gotland, har Gotland inte särbehandlats. Men det kan skilja i bedömningarna från ett distrikt till ett annat:
- Inom verket har vi diskuterat att kraven kan skilja sig över landet. Vi inspektörer är ju inga robotar. Vi har arbetat fram en gemensam checklista för träindustrin som vi bör följa vid inspektionerna, men det är inget måste.

Konkurrensnackdel
På Österby brädgård har man satsat åtminstone 200 000 kronor på att åtgärda Arbetsmiljöverkets krav. Guteform, som redan har genomfört åtgärder för omkring en miljon kronor, står ännu inför en stor genomgång av ventilationen som kan komma att kosta ytterligare en miljon kronor.
Göran Appelqvist befarar att högt ställda krav från Arbetsmiljöverket kan innebära en nackdel i konkurrensen med andra svenska företag.

Samma villkor för alla
- Det är bra att de ställer krav, men vi ska inte ha högre krav här än på andra håll. Samma villkor måste gälla för alla, säger Göran Appelqvist.
- Att vi på Gotland som, enligt uppgift, relativt sett har färre olyckor skall ha de hårdaste kraven är inte rimligt säger Jan Ahlby och fortsätter:
- Det är svårt att tro att unga kommer att vilja satsa och starta nya företag inom träindustrin, när den är så hårt ansatt. Det kommer nog i stället att läggas ned fabriker i stället.

Kostsam åtgärd
Guteform fick nyligen ett föreläggande om att förbättra ventilationen i en av fabrikens lokaler. Just nu arbetar man på företaget med att hämta in anbud på olika tekniska lösningar, men Jan Ahlby räknar med att det blir kostsamt.
Guteform har nästan ett år på sig för att lösa frågan, men han funderar också på om man kan kringgå problemet genom att lägga ut viss verksamhet på andra fabriker.
- Vi skulle kunna köpa in färdigkapade ämnen till våra möbler från fabriker på fastlandet eller utomlands, men det är inte så lätt att göra så för ett gotländskt företag som marknadsför oss med att produktionen sker på Gotland. Detta är avvägningar som vi ännu måste göra och som ska beslutas av styrelsen, säger Jan Ahlby.

Bättre säkerhetskultur
Nils Tyreskog på Arbetsmiljöverket är på väg att sätta punkt för den särskilda granskning som man har haft inom träindustrin. Han är nöjd med vad man har uppnått.
I dag finns en bättre "säkerhetskultur" på företagen och kunskapen har höjts:
- Det har hänt mycket på senare år som man inte hade hunnit arbeta med på de små företagen. Det har kommit nya föreskrifter om skydd på maskiner, buller och hur man ska hantera kemiska ämnen. Företagen behöver ha tid på sig i detta arbete, men i grunden är de flesta positiva till det här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om