Det söta guldet firades på Lövsta
Bisafari med skyddskläder, slungning och provsmakning var något av det som fanns på programmet när den första Honungens dag på lördagen arrangerades på Lövsta.
Foto: Fotograf saknas!
Besökarna vid Honungsdagen hade bland annat möjlighet att studera binas liv i kupan och se hur det går till att slunga honung. I slungrummet arbetade Anders Ljung med att först vaxa av kakorna och sedan placera dem i centrifugen. Han arbetar med handredskap men har även tillgång till en maskin.
- Nyslungad honung har en mer mild sötma jämfört med den i burk, menade han och provsmakade de första dropparna.
Smaken beror förstås på vad bina arbetat med för växter. Handlar det om backtimjan blir honungen oätlig eftersom den blir så stark och måste då mixas med andra smaker efteråt.
Provsmakning ingick förstås också på Honungsdagen liksom försäljning. En för den svenska marknaden ännu inte så vanlig produkt är kakhonung. Det vill säga som den är innan slungning.
- Den har lite smak av vax och konsistens ungefär som tuggummi.
Gissa honung
Tävla gick det också att göra. Här handlade det om att gissa honung. Det gällde att via provsmakning para ihop rätt burk med rätt land och gröda. Vilka var angivna: Turkiet, Australien och Polen samt eukalyptus, bovete och timjan. En låda honung var priset till vinnaren.
- Vi är 125 medlemmar i Gotlands läns biodlardistrikt, berättade ordföranden Ann Törnqvist, Gothem. Fyra lokalföreningar finns; Slite, Klinte, Hemse och Fidenäs.
Honungsskördeläget på Gotland i år har till delar varit dåligt på grund av torkan.
- Det är tråkigt. Men vi har inte slutsummerat läget än och det har ju regnat olika på ön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!