Det mest omfattande målet någonsin vid Gotlands tingsrätt
Mutor och bestickning.Eller rederirabatter och konsultarvoden.Där går den markanta skiljelinjen mellan åklagarens och de fyra åtalades versioner av de utbetalningar och summor som figurerar i den omfattande muträttegången som i går inleddes vid Gotlands tingsrätt.Åklagaren hävdar att samtliga belopp är mutor. De åtalade förnekar att de över huvud taget gjort något brottsligt. Totalt handlar åtalet om ca 11 miljoner kronor.
Fyra personer är åtalade. Två anställda vid Gotlandsbolaget för grovt mutbrott och två före detta anställda vid Rolls-Royce i Kristinehamn för bestickning. Dessa försvaras av varsin advokat.
Vice chefsåklagare Christer Krantz vid Ekobrottsmyndigheten, östra avdelningen, har vid sin sida ekobrottsutredarna och kriminalinspektörerna Rolf Öström och Dan Wennerström.
Christer Krantz påpekade inledningsvis att det parallellt med rättegången pågår en förundersökning som kan komma att medföra ett nytt åtal för den huvudåtalade. Detta eftersom denne nu misstänks ha tagit emot mutor om ca 20 miljoner kronor sedan nya uppgifter kommit från schweiziska myndigheter. Åtalet omfattar således de ca 11 miljoner kronor som då var kända.
Målet är mycket komplicerat, shipping och skeppsbyggeri på denna nivå har hela världen som arbetsfält. Det handlar om transaktioner, kontrakt, överenskommelser och överföringar mellan företag, agenter och företrädare i olika länder och skilda valutor. Beloppen är stora, de två Kinafärjorna är den största enskilda investering som någonsin gjorts på Gotland.
Åtalet omfattar dels transaktioner kring beställningen av snabbfärjan HSC Gotland i Frankrike och dels i samband med de två Kinafärjorna.
Åklagaren försöker bevisa att de transaktioner och belopp han tar upp i åtalet handlar om mutor som medfört att de inblandade bolagen kunnat köpa sig fördelar. Något som helt avvisas av de åtalade.
<span class=MR>Fyra åtalade</span>
Huvudåtalad är en 60-årig teknisk chef vid Gotlandsbolaget som sitter häktad sedan 23 maj Han är åtalad för att ha tagit emot sammanlagt ca 11 miljoner kronor från Rolls-Royce AB (tidigare Kamewa), Kristinehamn och Wärtsilä OY, Vasa.
Dessa har fungerat som underleverantörer till varven av vad som kallas framdrivningspaketet, det vill säga den överlägset dyraste utrustningen i en färja; motorer, växellåda och propellrar.
Rederichefens huvudtes är att hans verksamhet medfört att tekniken gått upp och priset ner till båtnad för rederiet.
Det belopp om 500 000 kronor som han 1997 erhållit från Rolls-Royce i samband med snabbfärjans beställning vid det franska varvet uppger han vara ersättning för konsultarbete för en idé till teknisk lösning att kunna använda Rolls-Royces vattenjetaggreagt i fartyg som går i is.
De sammanlagt ca 10,5 miljoner kronor som han under 1999-2001 mottagit uppges vara kompensation för projekteringsarbete inför byggande av Kinafärjorna och inte ha något att göra med att Wärtsilä och Rolls-Royce skulle bli underleverantörer till det kinesiska varvet.
En 50-årig fartygsinspektör vid Gotlandsbolaget är åtalad för grovt häleri och grovt penninghäleri.
Grovt häleri eftersom han har mottagit 365 000 kr av sin chef, dvs. 60-åringen, och därmed berett sig vinning av rederichefens brottslighet, menar åklagaren. Ersättning för uppdrag som han utfört åt denne, hävdar försvaret.
För att ha mottagit 20 000 euro som han sedan satt in på rederichefens konto i Handelsbanken är han åtalad för grovt penninghäleri. Också här förnekas brott och förklaras med att han inte haft skäl att misstänka att brottslig gärning låg bakom pengarna.
En 65-åring från Västra Frölunda, tidigare försäljningschef vid Rolls-Royce, är åtalad för bestickning efter att ha erbjudit och utlovat rederichefen 500 000 kr i samband med Frankrikeaffären. Denne nekar och hävdar att pengarna är en för branschen sedvanlig rederirabatt.
Slutligen åtalas en 60-åring från Hålsö, då verksam som försäljare vid Rolls-Royce, för bestickning för att ha utlovat rederichefen 870 000 kr i otillbörlig belöning.
Den åtalade bestrider att han utlovat någon muta, däremot rederirabatt. Försvaret hävdar dessutom att eventuellt brott är preskriberat så att ansvar är uteslutet på den grunden.
<span class=MR>Makers list </span>
Christer Krantz sökte i sin sakframställan via data/overhead pedagogiskt förenkla de ofta komplicerade turerna och ge en bild av vad han anser hänt.
När man utreder mutbrott kommer dess rätta benämning aldrig i dagen utan man talar om provisioner, rabatter etc. Man talar naturligtvis inte om att man mutat eller bestuckit någon.
Han redogjorde sedan för hela rättegångens upprinnelse, ett skattemål. Skattemyndigheten gjorde en granskning vid Rolls-Royce och fann att 500 000 kr gått till ett nummerkonto vid Winterthur i Zürich kopplat till rederichefen som i sin tur inte tagit upp summan i sin deklaration.
Sen började jag och Rolf Öström gräva i dessa handlingar. Det går från 500 000 kr till 11 miljoner.
En term som ofta återkommer är "Makers list". En shippingterm som innebär en överenskommelse mellan parterna om vilka som skall leverera vad. Varvet köper in en stor del av utrustningen till ett nybygge från skilda underleverantörer.
Innan gås då tänkbara sådana igenom, för ankare till snabbfärjan fanns det exempelvis två tänkbara tillverkare, en tillverkare i Norge och en i Holland. Syftet är att varvet ska spela ut olika leverantörer mot varandra för att få ner anbudssummorna.
Som att gå på torget i Visby och köpa den billigaste potatisen, exemplifierade Krantz. Här var det långa förhandlingar med rederichefen i en huvudroll såväl för Frankrikefärjan som Kinafärjorna.
Om detta förfarande sätts ur spel, blir det förstås dyrare, i slutänden för beställaren. Något som skett här, menade åklagaren. Bland annat hade Rolls-Royce tillgång till den enda konkurrentens, Lips i Holland, hela anbudshandling på motorer till Wärtsilä som skulle stå för framdrivningspaketet hos Kinafärjorna.
Handlingen hittas av polisen hos den åtalade 65-åringen vid Rolls-Royce som är jätteglad att kunna ta del av konkurrentens handlingar. Han har skrivit kommentarer direkt på Lips anbudshandling, exempelvis "klarar inte vi". Jag höll på att ramla av stolen när jag såg denna handling.
Ni som åker färjan är med och pröjsar. Det är skattemedel som går ut, menade Christer Krantz.
Efter att ha begärt och i dagarna fått fram ytterligare kontouppgifter från Schweiz handlar totalsumman nu om ca 20 miljoner kronor.
Christer Krantz:
Jag påstår att rubbet är mutor.
<span class=MR>Isgångidé</span>
Efter åklagarens sakframställning gav ombuden sina klienters syn på händelserna. Först rederichefens.
Beträffande Frankrikefärjan hävdar man att ersättningen handlade om arbete för att förvandla en teknisk idé vad gäller framdrivande av denna fartygtyp i is till praktisk produkt.
Beträffande Kinafärjorna hade rederichefen fått i uppdrag att undersöka tänkbara varv i sydostasien sedan anbuden från varv i Europa varit för höga enligt den kostnadsram som Gotlandsbolaget satt upp.
Rederichefens idé var att köpa loss ritningarna från det varv i Finland, Kvaerner Vasa Yard, som byggt fartyg av den aktuella typen, och sedan ta dessa till ett lågprisland i branschen som Kina och låta bygga färjorna där.
Kontrakt skrevs till sist med det aktuella varvet i Guangzhou. Men ett problem uppstod. När varvet skulle upphandla från en mängd underleverantörer hade de inte kompetens för det. Rederichefen tog över det ansvaret.
Wärtsilä visade i offert att de kunde leverera de bästa och billigaste motorerna tvärt emot vad åklagaren sa.
Angående Lips motor som ratats menade han att den varit för tung.
Att företaget alls fanns kvar i upphandlingen var för att konkurrenten Wärtsilä skulle veta att det fanns en konkurrent.
Fartygsinspektörens advokat förklarade sin klients läge. Han finns på plats när fartygen byggs och deltar inte i förhandlingar mer än att han kan tillfrågas om teknikaliteter.
65-åringens ombud ville avdramatisera utbetalningar av rederirabatter.
Under 1999-01 betalade Rolls-Royce ut totalt 38,7 miljoner kronor. Det här är ingen ovanlighet i branschen utan tvärtom.
60-åringens ombud fattade sig kort eftersom han menade att det eventuella brottet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!