"Det läggs en död hand över stora delar av öns skog"

Den omdebatterade strategin för skydd av skog på Gotland antogs veckan före jul. Länsstyrelsen gick skogsägarna till mötes och minskade den areal värdefull skog som ska skyddas.
Men inom skogsindustrin är man ändå inte nöjd. Så länge man inte har pekat ut vilka områden det handlar om så ligger det en "död hand" över stora delar av den gotländska skogen, menar Göran Jakobsson på Mellanskog.

Gotland2007-01-09 06:00
När förslaget till skogsstrategi för Gotlands län presenterades förra hösten möttes det av hård kritik från flera tunga remissinstanser. Egendomsnämnden i Visby stift, Mellanskog, enskilda skogsägare och Gotlandsflis var några av dem som tyckte att det var fel att tio procent av den gotländska skogen skulle omfattas av särskilda skydd när riksgenomsnittet låg på knappt fyra procent. Beslutet bordlades i början av februari förra året och inte förrän veckan innan jul fattade länsstyrelsens styrelse beslut om den nya strategin.

Unika skogstyper
Nu har man minskat på omfattningen av de arealer som ska skyddas. Förut talade man om att 6 800 hektar skulle få ett formellt skydd innan år 2010. Nu minskar man den arealen till 5 500 hektar. Det är fortfarande mer än i andra län, men Gotland har också mycket skyddsvärd skog och flera unika skogstyper.
- Det är ett hårt tryck på landskapet. Många arter klarar inte det tryck som de utsätts för vid till exempel slutavverkning. För att säkra deras överlevnad behöver värdefull skog skyddas, förklarar Fabian Mebus på länsstyrelsen.

Tar tid
Naturreservatsbildningar tar tid, inte minst på grund av att länsstyrelsen har som policy att inte köra över skogsägare, utan komma fram till bra lösningar i samförstånd. Sedan 1999 har 3 200 hektar produktiv skogsmark fått ett formellt skydd och Fabian Mebus är osäker på om man innan år 2010 kommer att hinna skapa ett skydd för de dryga 2 000 hektar som återstår. Men när länsstyrelsen antog den nya skogsstrategin gjorde man också tillägget att man under år 2009 ska göra en uppföljning och se om målet behöver sänkas.
Skogarna har inventerats och många av dem betecknas i något avseende vara nyckelbiotoper med betydelse för den biologiska mångfalden, men fortfarande är det oklart vilka skogsområden som ska få formellt skydd. Göran Jacobsson, som är chef för Mellanskog på Gotland, är mycket kritisk till detta. Han hade hoppats att den skogsstrategi som till slut antogs av länsstyrelsen också skulle innehålla en lista över vilka områden som länsstyrelsen vill satsa på.
- Som det är nu finns det en inventerad volym på drygt 10 000 hektar som de vill skydda. Så fort man närmar sig dessa områden så blir det problem med avverkningen. Även om vi får tillstånd för avverkning så vill industrin inte köpa virke därifrån. De stora företagen har som policy att inte köpa virke från nyckelbiotoper.
När skogsområden betecknas som värdefulla utan att ombildas till naturreservat läggs en "död hand" över stora delar av den gotländska skogen, menar Göran Jacobsson.
- Det hade varit bättre om de bestämde sig för vad som är skyddsvärt och släppte resten. I nuläget kan markägare råka riktigt illa ut.
- Det kan vara områden med 40 hektar gammal skog för miljonvärden som de inte kan göra någonting med
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om