"Det känns som en örfil mot oss"
- Närheten till lasarettet har ingen som helst betydelse. Närheten till hemmet och de anhöriga har däremot en avgörande betydelse för att människor ska få tillbaka hälsan och kraften. Så behåll korttidsplatserna både i Hemse och i Visby.Det var budskapet från personal, anhöriga och andra berörda på korttidsenheten i Hemse när de i går fick träffade kommunalrådet Björn Jansson, ordförande i social- och omsorgsnämnden.
- Vi har jobbat hårt sedan starten för fem år sedan med att bygga det här. Det har varit mycket jobb, men vår vilja och engagemang har gjort att vi i dag har en korttidsenhet som fungerar väldigt bra, sa Angelica Dunstrand, en av de 15 anställda.
För att få svar på vad som skulle bli bättre och få föra fram sina argument hade de bjudit in Björn Jansson till ett möte i går morse. Han började med att förklara att förvaltningen fått i uppdrag att ta fram ett program för att utveckla äldreomsorgen eftersom mycket behöver bli bättre. En av de delar som berörs är korttidsverksamheten.
- Det handlar inte om besparingar, utan om att det ska bli mer effektivt och bättre för brukarna, förklarade Björn Jansson.
Ingen möjlighet att jobba i Visby
Korttidsenheterna används dels för människor som varit på lasarettet och är medicinskt färdigbehandlade men inte tillräckligt bra för att kunna återvända direkt hem, dels för dem som väntar på en plats i ett särskilt boende. Rehabilitering är en viktig del i verksamheten. Tanken är att människor ska vistas på korttidsboende i några veckor. Men i dag blir det ofta flera månader.
- Genom att samla samtliga 32 platser på att ställe tror vi att flödet kan bli bättre, framhöll Björn Jansson.
- Vad är det för flöde du talar om? Och hur ska det bli bättre bara för att vår verksamhet flyttar till Visby? undrade Angelica Dunstrand. Både vi och Regnbågen i Visby har ständigt fullbelagt. Det blir ju inte fler platser och att människor blir kvar länge än det är tänkt beror ju på att de inte får plats på ett särskilt boende. Det är där problemet ligger, inte i vår verksamhet.
Att verksamheten i Hemse fungerar bra innebär inte att den skulle göra det i Visby, framhöll de anställda. Många av dem har inte möjlighet att arbeta i stan.
Det innebär att enheten måste byggas upp från grunden igen med åtminstone delvis ny personal. Och sånt tar år. Under den tiden skulle man tappa i kvalitet. En distriktssjuksköterska förklarade också att hon brukar vara med vid vårdplaneringar på lasarettet och många gamla har förklarat för henne att om korttidsenheten i Hemse försvinner så kommer de att åka direkt hem från lasarettet, trots att de egentligen inte klarar sig hemma.
Konsekvensen blir att många åter kommer att hamna på lasarettet efter en vända hem. Dessutom kommer många på södra Gotland inte att orka besöka sina anhöriga när resorna blir så långa och tidskrävande.
- Det känns som en örfil mot oss att ni vill sänka det som fungerar, förklarade flera av de anställda.
3 206 namnunderskrifter
- Närheten till hemmet och anhöriga är oerhört viktig. Vi har till exempel en man här som opererat båda sina höftleder. Varje dag kan han gå hem en stund och träna. Det gör att hans rehabilitering går snabbare. Och det skulle inte fungera om han var på Korpen i stan, menade Angelica Dunstrand.
- Det är möjligt att det blir sämre på kort sikt. Och visar det sig att det inte fungerar så får man väl ändra det, sa Björn Jansson. Men vi kan inte utesluta att det blir bra.
Leif Dahlberg, ordförande för kristdemokraterna på ön, var på eget initiativ med vid gårdagens möte. Han anser att enheten i Hemse ska vara kvar, liksom den i Visby.
- Vems önskemål är det att samla allt i Visby? Social- och omsorgskontorets? Eller de berörda människornas?
Björn Jansson försäkrade att hans och nämndens intention är att kommunen vill att det ska bli så bra som möjligt för brukarna.
De platser för avlastning, så kallade växelvårdsplatser, som finns ska vara kvar i Hemse. Hur det blir med korttidsenheten kommer social- och omsorgsnämnden att ta beslut om på onsdag, den 8 juni.
Innan Björn Jansson lämnade Hemse fick han ta emot 3 206 namnunderskrifter från människor som vill ha kvar enheten i Hemse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!