För en tid sedan lade Region Gotland förslaget att flera gotländska skolor på landsbygden ska läggas ner.
Protesterna lät inte vänta på sig.
Gunnar Bendelin gick snabbt ut och vädjade om att gotlänningarna skulle agera för att bevara både skolorna och landsbygden.
Ett protestuppror tog form. Och i går var det dags.
Bussar hyrdes in och bussade folk från landsbygden till Visby. På Södertorg samlades flera tusen gotlänningar och gick i gemensam trupp till Östercentrum för att manifestera, utrustade med höga stämmor, facklor, plakat och högafflar.
- När jag startade det här tänkte jag att det skulle vara bra om vi i alla fall kunde få ihop 1 000 personer, säger Gunnar Bendelin.
Gunnar Bendelin är trött och tagen dagen efter upproret. Ödmjuk men med kämpaglöden på topp.
- Telefonen har gått varm här och mejlen har trillat in hela dagen. Det är fina ord från alla håll. Det känns lite mindre pirrigt och trycket i magen har lättat lite, säger Gunnar Bendelin.
För aldrig trodde han att engagemanget skulle bli så stort. Men efter en stunds funderande har han svar:
- Jag tror att alla har en inbygd oro. Och kanske ilska också för den delen. Oron finns alltid för att vår landsbygd ska dö ut. Och när skolan också blev nedläggningshotad accentuerades allt, säger han.
Han säger att han själv fick idén till upproret när Regionen lade förslaget om att lägga ner skolor.
- Det blev spiken i kistan på något sätt. Här kämpar vi som bor på landsbygden för att hålla den levande. Och så vill myndigheten lägga ner den centrala punkten som vi har, nämligen skolorna. Det blev som ett slag i ansiktet.
I dag och några dagar framöver tänker Gunnar Bendelin vila så mycket han orkar och förmår. För sedan ska striden tas upp på allvar.
Arbetsgruppen som bildades för upproret har planer om ett seminarium i början av nästa år.
Då vill Gunnar Bendelin samla alla socknars eldsjälar för att utbyta idéer och erfarenheter.
- Tänk vad kunskap vi har tillsammans. Vi kan bolla fram och tillbaka hur man hanterar för- och motgångar. Nu ska vi få tillbaka vår jävlar anamma och ha roligt. Men först måste jag bara få smälta det här. Jag är så lycklig.
Det är nyårsafton. Hur ska det firas?
- Vi ska ha middag med lite mat. Det blir lite spännande röror, snittar och smågott av allt som blev över från julbordet. Och så ska jag titta på hockeyn. Min systerson (Johan Larsson, småkronornas lagkapten, reds.anm) är ju med och spelar i junior-VM.