Det här ger turistnäringen myror i huvudet

Antalet besökare ökar något — det visar de senaste siffrorna. Varför ökningen inte är större lär diskuteras under vinterhalvåret.

Turismen fortsätter att växa, men mer måttligt på Gotland.

Turismen fortsätter att växa, men mer måttligt på Gotland.

Foto: Malin Stenström

Gotland2019-10-09 11:00

När sommaren 2019 summeras står det klart att besöksrekordet från 2016 har slagits. Både resandet och antalet gästnätter är större i år. Det visar färska siffror från Destination Gotland, Swedavia och Statistiska Centralbyrån i en rapport från Gotlands förenade besöksnäring, GFB. Från perioden juni-augusti rapporteras 736 000 gästnätter, en ökning med två procent mot föregående år. 

– Det är ett nytt rekord. Det tidigare rekordet från 2016 slår vi på marginalen, säger Matz Bengtsson, vd för Gotlands förenade besöksnäring.

Destination Gotland rapporterar att 432 000 personer reste med färjan till Gotland under juni-augusti, tur- och returresorna hit ökade med 14 000. Ökningen beror sannolikt på ökad kapacitet efter att den nya gasfärjan tagits i drift. Flyget rapporterar 56 000 besökare under samma period. Det är en minskning med 6 000 mot förra året. 

–  I grunden är det positiva resultat. Men samtidigt ökade antalet gästnätter mer på andra håll. I genomsnitt i Sverige har vi en femprocentig ökning, här ökar antalet rapporterade gästnätter med två procent. Det är något som säkerligen kommer att diskuteras på besöksnäringsdagen i november, säger Matz Bengtsson. 

Siffrorna för antalet gästnätter visar en liten ökning för hotellen och en rejäl ökning för campingarna. Stugbyar och vandrarhem rapporterar en mindre nedgång. Vad gäller stugor och lägenheter är siffrorna i stort oförändrade, noterbart är att boenden som hyrs ut via Airbnb, Blocket och liknande inte räknats med i statistiken. 

Matz Bengtsson, vd för Gotlands förenade besöksnäring.
Matz Bengtsson, vd för Gotlands förenade besöksnäring.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!