"Det ger dem unika kunskaper"
Ett av kommunens hus i Visby totalrenoveras av gymnasieelever.
Samtidigt som villan byggs om får ungdomarna erfarenheter av att jobba i arbetslag.
- Alla stora byggherrar önskar duktiga och yrkeskunniga lärlingar. Projektet ger eleverna unika kunskaper om hur deras valda yrken fungerar i verkligheten, säger Peter Malkan projektledare.
Det gula huset på Åhsbergsgatan genomgår en nogrann renovering. Elever på årskurs 2 vid Christopher Polhem gymnasiets bygg-, el- och energiprogram arbetar i den gamla villan. Det är full aktivitet. Åtta uthyrningsrum med ett gemensamt kök ska byggas i villan.
På bottenvåningen har allt rivits ut, det är utblåst in på det bara träskalet till vägg. Några blivande snickare lägger in isolering. Andra, kommande elektriker, sätter upp doser till strömbrytare och lampor.
Nästan klart
På övervåningen finns ett rum som nästan är klart. Vägglister är uppsatta. Väggarna är tapetserade. Golv fattas. I en skrubb ska det bli toalett.
Koncentrerade elever utför sina arbetsuppgifter. Lärarna går runt och ger vid behov en hjälpande hand eller råd.
- Kommunen ville sälja eller riva tvåfamiljsvillan. Samtidigt hade skolan blivit alltmer trångbodd. Vad skulle vi göra med alla nya elever, en ökning beroende på babyboomen i slutet av 1980-talet, säger Peter Malkan och berättar om hur det gick till när Christopher Polhem gymnasiet fick ett riktigt byggprojekt av Gotlands kommun.
- Alternativet hade varit att skolan hade fått byggas ut. Jag tror att skattebetalarna tjänar mer på att vi genomför renoveringen på Åhsbergsgatan.
Byggföretag
Eleverna praktiserar hos byggföretag. Byggbranschen är även intresserade av att ta emot elevgrupper för att göra vissa moment i byggandet.
- Många byggare önskar att skoleleverna skulle kunna integreras mer med byggarbetare i pågående byggen. Problemet är att det är svårt med rätt "tajming". När vi bjuds in kanske det är sportlov.
Projektet har pågått i fyra terminer. Omkring 250 elever har eller kommer att arbeta med huset när det ska vara klart år 2009. Ett vanligt byggföretag hade genomfört renoveringen under kortare tid.
- Man får inte glömma att det är en skola. Eleverna lär sig hur ett hus renoveras, säger Peter Malkan. Ibland blir det lite bus, som när vi lärare blev mulade med snö. En annan gång fick vi 50 vattenpåsar över oss. Det måste finnas plats för både lek och allvar.
Elektriker
På undervåningen kopplar Marie Johansson med sladdar. Hon vill bli elektriker.
- Jag hoppade av naturprogrammet. Ville hellre göra något praktiskt. Genom husprojektet lär jag mig att läsa ritningar och samarbeta med andra yrkesgrupper.
Christoffer Grönström har under sin snickarpraktik varit med och renoverat en ladugård.
- Det var bra fast här får jag pröva på mer varierade uppgifter. Nu isolerar jag golv och tidigare har jag satt upp vägglister.
Hur reagerar folk inom byggbranschen på att skolelever renovera ett riktigt hus?
- Alla stora byggherrar önskar duktiga och yrkeskunniga lärlingar. Projektet ger eleverna unika kunskaper om hur deras valda yrken fungerar i verkligheten, säger Peter Malkan, stolt över sina elever.
När huset är färdigrenoverat ska sjukvårdspersonal flytta in.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!