"Det gäller att skapa sig ett namn"

Det går trender i allt. Så även i utbildning. Just nu är en av mest eftertraktade utbildningarna inom design och på Högskolan på Gotland väntar studenterna på att ge sig ut i arbetslivet.
Men hur ser morgondagens designstudenter på framtiden?
GT har träffat tre stycken på Högskolan på Gotlands design och konstruktionsprogram.

Gotland2006-10-20 06:00
Höstterminen har precis börjat och Jeanette Lindy, 23 år från Uppsala, Karolin Lund, 26 år från Skövde och Jakob Jakobsson 26 år från Visby har med andra ord påbörjat sitt sista år och tredje år på programmet för design och konstruktion. De håller precis på att avsluta en kurs i produktens identitet.
Varför blev det Gotland för er del?
- Det var en ny utbildning och den kändes spännande, säger Jeanette som innan hon kom till Visby har läst designkurser i Uppsala.
Jakob ser lite problem med att plugga på hemmaplan.
- Man kan väl inte alltid lägga så mycket tid som man kanske vill när man har familj och vänner här, säger han med ett leende.

Saknat röd tråd
Hur har utbildningen varit?
- Den är bra. Jag hade kanske velat haft lite mer av en röd tråd genom hela utbildningen, säger Karolin som jobbade i London innan Visby men inte med design.
- Eftersom vi var första kullen så var vi beredda på lite barnsjukdomar, men utbildningen har utvecklats hela tiden, säger Jeanette och får medhåll av Karolin.
- Jag kan också hålla med om att det skulle ha funnits en röd tråd men tycker samtidigt det är bra att vi har fått hålla på med mycket, säger Jakob.
Han har läst dekoratörsutbildning i Leksand för fyra år sedan och efter det jobbade han på Åhléns i Stockholm.
Hur ser ni på design?
- I dagsläget är design nästan det enda man kan sälja på. Innan var det kanske att man var överlägsen rent tekniskt men idag har alla samma kunskaper så nu spelar det stor roll hur sakerna ser ut, säger Jakob.

Sten och lammull
- Det ser man inte minst på reklamen, behöver man verkligen en designad schampoflaska, säger Karolin med ett skratt.
Finns det speciellt gotländsk design?
- Det jag ser framför mig är mycket grått, sten och lammull och kanske sjöuppspolat virke, säger Jakob.
- Man vill bevara det materialet som finns på Gotland, säger Jeanette.
Hur ser framtiden ut för er?
- Jag är mest intresserad av ergonomi. Som till exempel handikapphjälpmedel och det är det jag vill jobba med, säger Jakob.
Både Jeanette och Karolin har varit i Sydney i ett år för att studera grafisk design och har därmed också fastnat för vad de vill syssla med i framtiden.
- I just Sydney var markanden stor för grafiska designerns. Företag valde att ta in en istället för att göra det själva och så är det kanske inte i Sverige. Här är det mer att företagen gör det själva, säger Karolin.
Hur ser arbetsmarknaden ut för er när ni kommer ut?
- Det kommer ut tre nya stolar på marknaden varje dag så det är svårt konkurrera där, men jag vill hellre bidra till samhället för då känner man att man har hjälpt till, säger Jakob.

Viktigt att specialisera sig
- Det är viktigt att specialisera sig mot något, det spelar inte så stor roll vad det är, säger Karolin och Jeanette fyller i:
- Det gäller att skapa sig ett namn, att nischa sig helt enkelt.
Går det att vara kvar på Gotland som designer?
- Jo det går om man har bra kontakter, men man måste nog starta eget. Det är nog inget företag på ön som anställer nu, säger gotlänningen Jakob Jakobsson.
Kanske en svår fråga, men varför väljer ni att plugga design?
- Det är omväxlande, det blir aldrig samma jobb eftersom man måste ständigt komma på nya lösningar, säger Jakob.
- Det är utmaningen som jag är ute efter, säger Jeanette.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om