”Det följer ett mönster vi sett hos vuxna”

Resultatet av undersökningen om ungdomars matvanor är knappast överraskande. ”Det följer ett mönster vi sett hos vuxna ganska länge” säger Anna Nordlöf, dietist på Visby lasarett.

Anna Nordlöf är dietist på Visby lasarett.

Anna Nordlöf är dietist på Visby lasarett.

Foto: Magnus Ihreskog

GOTLAND2018-06-08 17:30

Generellt sett är en ensidig kost av ondo, oavsett vilken typ av mat det gäller. Ett varierat ätande gör att vi får i oss de näringsämnen vi behöver, tallriksmodellen må vara ganska gammal men håller ännu.

En femtedel kött, fågel, fisk eller vegetariskt, resten av tallriken till hälften fylld med grönt och hälften med potatis, ris eller liknande.

– Att utgå från den och variera innehållet i de olika delarna är ett bra utgångsläge, säger Anna Nordlöf.

Livsmedelsverkets studier visar att pojkar generellt äter betydligt mer rött kött än flickor gör, mönstret är detsamma hos vuxna sedan långt tillbaka i tiden.

– Även om fler väljer vegetariskt är det ännu köttet som är norm, det är de som väljer vegetariskt eller veganskt som får förklara sina val, säger Anna Nordlöf.

För rött kött är rekommendationen max 500 gram per vecka, den som äter mindre minskar risken för vissa sjukdomar.

För dem som valt den vegetariska vägen gäller att få i sig tillräckligt med energi, fett och protein. Den som äter helt plantbaserad kost behöver använda berikade produkter eller kosttillskott.

Över tid har samhället förändrats, förr åts frukost, lunch och middag. Numera är utbudet av snabbmat större än någonsin och tillgängligheten finns dygnet runt vilket inneburit att tidigare regelbundna vanor luckrats upp.

– Regelbundenhet är ett bra sätt att komma tillrätta med sitt matintag, säger Anna Nordlöf.

I studien fanns inget som förvånade henne. Intressant att notera dock att de flesta äter relativt bra till vardags, medan chips och sötsaker sticker i väg på helgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om