Fartyget som hittades utanför Gotska Sandön den 10 september i år är välbevarat:
- Vi gick ned med en fjärrstyrd undervattensfarkost eftersom den ligger på 100 meters djup. Filmerna visar att ubåten är i bra skick efter att ha legat i vattnet i snart 92 år, säger Hans Öiås vid Sjöfartsverket.
Det var när Sjöfartsverket passerade kusten med sjömätningsfartyget Jacob Hägg som vraket hittades. Med den moderna teknik som finns idag kan Sjöfartsverket få en heltäckande bild över vraken i Östersjön.
- Vi har en heltäckande bild av botten, och ser rätt tydligt när något sticker ut, berättar Hans Öiås.
Eftersom kvaliteten på filmen är så pass bra går det att fastställa att det är en rysk ubåt som hittats. Ubåten är av Bars-klass (Bars beyder snöleopard på ryska. Red.anm.) och visar på stora skador i fören, troligen på grund av en minsprängning eller annan detonation, förklarar Hans Öiås.
Fartyget är av den typ som opererade i Östersjön under första världskriget.
- Genom litteratur och filmer har vi nu kunnat klassa att det rör sig om en rysk ubåt. Det fanns tre stycken av Bars-klass som opererade i just det här området under första världskriget.
En av ubåtarna hittades redan 1992 öster om Gotska Sandön. Ett systerfartyg till den nu upphittade ubåten skall enligt Hans Öiås ha sänkts utanför Hävringe av två tyska ubåtar i maj 1917.
- Men den båten har vi inte lokaliserat närmare.
Sjöfartsverket har varit i kontakt med UD, som i sin tur meddelat Ryska ambassaden om fyndet.
- Vi vet att det följde med ungefär 40 människor i djupet. Nu får vi se hur Ryssland går vidare med det här. Förmodligen kommer de att ha en minnesceremoni på platsen, säger Hans Öiås.
Kunde ni se några kvarlevor på filmerna?
- Nej det kunde vi inte eftersom vi bara filmade ubåten utvändigt. Men med största sannolikhet finns det kvarlevor av drunknade i ubåten.
Hans Öiås tror inte att det kan bli aktuellt att ta upp ubåten.
- Den farkost som marinen hittade 1992 ligger fortfarande kvar. Det skulle i så fall vara att ta hand om de torpeder som finns på däck, det blir en sak för marinen att ta hand om explosivt material.
Det hör till ovanligheterna att ubåtar hittas i Östersjön. Det finns däremot gott om fartygsvrak:
- Enligt Vrakdatabasregistret finns det ungefär
3 000 registrerade fartygsvrak i Östersjön. Jag skulle tippa att 5-6 stycken av dessa är ubåtsvrak , berättar Hans Öiås.