Det finns risk att vattnet försvinner
Risken för att vattnet ska försvinna, var en av de stora frågorna som togs upp när Nordkalk hade bjudit in till utökat samråd med anledning av det planerade kalkbrottet.
Han var med igår och bildade den nya föreningen som ska arbeta för att stoppa "Rutebrottet" Arbetsnamnet på föreningen är Ojnarveskogen. Mellan 10 och 15 aktiva medlemmar och ett 50-tal har lämnat en intresseanmälan har hittills noterats. En hemsidan finns att hämta information från.
Föreningens syfte är att sprida kunskap om natur och kultur i skogen där brottet planeras, stoppa förstörelsen av norra Gotlands största vildmarksområde och istället utveckla områdets kvalité som alternativ till gruvdriften.
Brottet är tänkt att blir 170 hektar stort och 35 meter djupt och ligger placerat mellan tre naturreservat och natura 2000-områden med nyckelbiotoper och orörd natur.
Imponerande skara
En imponerade skara kostymklädda herrar från Nordkalks stab hade bänkat sig längst fram i kalkbrukets stora lokal för att få folk att lyssna på deras bevekelsegrunder. Strategin var att, precis som vid förra mötet, lägga ner stor vikt vid hur bra Gotlands kalkberg är och att materialet behövs överallt i samhället.
Nu fick de många frågor och mycket ifrågasattes. Många svar gavs men en del frågetecken är kvar.
Hur det går med Gotlands vattenförsörjning är en fundering.
- Jag tycker att det måste göras en utredning om hela öns vattenförsörjning innan man kan ta beslut om ett nytt kalkbrott, sa Peder Jakobsson som är veterinär på Gotland.
Han har träffat jordbrukare runt hela ön och vet hur känsligt vattnet är. Gotlands känslig berggrund gör både mängden vatten och kvalitén lättpåverkad.
- Sprickor, borrhål och utdikning är sånt som påverkar vattentillgången. Dessutom har jag hört gång efter gång att de stora kalkbrotten kan ha påverkat odlarnas klimat.
Sprickbildningar
En del lantbrukarna säger sig ha märkt att de stora brottytorna gör att regnet inte faller ner i deras närhet.
Det är bland annat sprickbildningar i kalkberget som påverkar både tillgången på vatten och kvaliten.
- Av 1000 vattenprov var det mellan 40 och 45 procent som inte blev godkända, säger han och hänvisar till en undersökning som gjorts av privata brunnar.
- Finns det inget vatten kan det försvinna jobb i lantbruksföretagen också, säger han
Lägger ned
På Nordkalk jobbar 127 personer idag, något som företagsledningen gärna påpekar. Får de inget tillstånd för det nya brottet, lägger de ner verksamheten på ön - och jobben försvinner.
Bertil Ström inser att det finns en risk att industrijobb försvinner.
- Jobb i 25 år till är för kort tid för att riskera vår vattenförsörjning på ön. Jag är definitivt emot kalkbrottet, men har inget emot vare sig Nordkalks anställda eller företaget, säger han.
Försiktighet
Försiktighetsprincipen lyftes fram av naturskyddsföreningens ordförande Anncatrin Hjernqvist.
- Enligt lagen ska den användas om man är osäker på hur det går.
Hon fick stöd av många, även Nordkalks ledning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!