"Det finns ingen valfrihet"
Ett av de första besluten som fattats av kommunens nya rödgröna majoritet är att vårdnadsbidraget ska slopas.Elizabeth Bergström i Hejde är inte förvånad. - Det är bara dagis som gäller för dem.
Tim och Oliver gick hos dagmamma när de var små. "Det var hos henne de lärde sig att gå och cykla. Jag ville inte in i ekorrhjulet igen", säger Elizabeth Bergström. Nu vill hon vara hemma så länge som möjligt med Lowe och Ella.Foto: ROLF JÖNSSON
Foto: Rolf Jönsson
- Det är ett ideologiskt beslut, förklarar Brittis Benzler (V).
- Vi har varit motståndare mot vårdnadsbidraget från början. Nationella erfarenheter visar att det är de barn som behöver förskolan allra mest som är hemma på grund av vårdnadsbidraget. Det handlar om barn från socialt utsatta miljöer och barn som kommer från familjer som har annat språk än svenska. Dessa barn behöver mer än andra den språkliga stimulans som förskolan ger, fortsätter Brittis Benzler.
40 barn
Antalet familjer som ansökt om vårdnadsbidrag blev fler än vad kommunen budgeterat med från början. Den miljon som avsatts i budgeten räckte till 27 barn, men just nu är det ett 40-tal föräldrar som får bidraget.
Ann-Marie Karlsson och Henning Engdahl i Rone var först ut.
Henning, som driver två gårdar, fick vårdnadsbidrag för sonen Wille under tre månader förra vintern när arbetet i jordbruket i alla fall gick på lågfart.
I dag är han nöjd med att ha fått den möjligheten:
- Det går inte att leva på vårdnadsbidraget, men det var ett bra sätt för mig att kunna vara hemma med mitt barn. Utan bidraget skulle Wille ha börjat på dagis tidigare än vad han gjorde, säger Henning.
"Fyrkantigt"
Elizabeth Bergström i Hejde har fått vårdnadsbidrag i ungefär ett år. De fyra storebröderna går i skolan, men Elizabeth hoppas kunna vara hemma med döttrarna Lowe och Ella i ett och ett halvt år till. Vårdnadsbidraget har varit ett sätt att förlänga tiden hemma med barnen.
När de äldre bröderna var små var Elizabeth ensamstående och tvungen att börja jobba.
- Jag hade världens bästa dagmamma, men man missar så mycket. Det var hos henne de fick sin potträning och lärde sig gå och cykla. Jag ville inte in i ekorrhjulet igen med hämtning och lämning och stress på morgon och trött på kvällen, berättar Elizabeth.
När treåriga Lowe föddes bestämde Elizabeth och hennes man Stellan Hedman att hon skulle vara hemma så länge som möjligt. Det har kostat en del, förstås, men Elizabeth tror inte att nettovinsten skulle bli så stor om hon började jobba.
Ella blir tre år nästa sommar och Elizabeth kommer därför inte att påverkas så mycket av att bidraget skrotas. Men för andra familjers skull hoppas hon att regeringen ska lagstifta om att vårdnadsbidraget ska bli obligatoriskt.
- Det är faktiskt många föräldrar som vill vara hemma med sina barn, säger Elizabeth och fortsätter:
- Jag är uppvuxen i en socialdemokratisk familj och var med i SSU, men tycker att Socialdemokraternas familjepolitik är för fyrkantig. Jag är inte förvånad över att de valde att ta bort vårdnadsbidraget, för det är bara dagis som gäller för dem. Det finns ingen valfrihet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!