"Det finns en enorm kraft i våra medlemmar"

Mindre myndighetskrångel, mer hållbart producerad mat och en fungerande färjetrafik är några viktiga frågor som Anna Karin Hatt pekade ut när hon gästade Gotland.

LRF:s nya vd, Anna Karin Hatt har deltagit i Riksförbundsrådets tvådagarsmöte på Gotland.

LRF:s nya vd, Anna Karin Hatt har deltagit i Riksförbundsrådets tvådagarsmöte på Gotland.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2019-10-03 11:20

Anna Karin Hatt tillträdde som vd för LRF i augusti och under två dagar har hon deltagit i deras Riksförbundsråd i Visby tillsammans med representanter för alla Sveriges regioner. På onsdagen var det studiebesök på Stora Tollby gård där ägaren Andreas Wiklund berättade om gårdens olika, exklusiva grönsaker som till exempel sötpotatis. 

Några av Anna Karin Hatts uppdrag har varit talskrivare åt Centerpartiets ledning och vice ordförande för partiet, olika ministerposter samt vd för Almega. Om rollen som vd för LRF säger hon:

– Vi är till för att hjälpa medlemsföretagen att få bättre förutsättningar att driva sina verksamheter. 

LRF är Sveriges största företagsorganisation, där merparten äger jord och skog. 

– Det finns en enorm kraft i det och vi har väldigt många engagerade medlemmar som är förtroendevalda, påpekar Anna Karin Hatt. 

Ett av uppdragen som LRF har är att vara ett aktivt påverkansorgan för att till exempel främja myndighetskontakter.

– Det är viktigt med korta handläggningstider. Krångliga regler tar onödig tid som kunde läggas på att utveckla företagen, säger Palle Borgström, som är förbundsordförande för LRF och deltog i konferensen.

Av de gotländska lantbrukarnas produkter skeppas över 80 procent över till fastlandet. 

– Transporterna är extremt viktiga och färjetrafiken måste fungera till ett vettigt pris, säger Palle Borgström och berättar att konsekvenserna av den senast aviserade prishöjningen just nu utreds av LRF lokalt.

Förutom att få träffa en grönsaksodlare med 23 olika sorters matpotatis finns det mycket annat att ta lärdom av från Gotland.

– Det är mer samarbete på alla nivåer här än i många andra regionen. Det är en del av företagsamheten som andra kan lära av, säger Palle Borgström som ser mötet som ett bra tillfälle till erfarenhetsutbyte. 

En central fråga för LRF är att satsa på en klimat- och hållbarhetsstrategi. Från statens håll har beslut tagits om att öka självförsörjningsgraden av livsmedel i landet.

– Hälften av våra livsmedel importeras idag. Det finns goda förutsättningar för att öka produktionen, säger Anna Karin Hatt.

Ur hållbarhetssynpunkt är den egna produktionen att föredra.

– De svenska livsmedlen har 70 procent lägre klimatbelastning jämfört med det globala genomsnittet, säger Anna Karin Hatt. 

Karta: Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!