"Det blir för dyrt att odla sockerbetor"

Det finns envisa betodlare. Och så finns det de som är ännu mer envisa.Lars-Erik Medbom, Myre i Fardhem, hör till de sistnämnda. Han har 16 hektar sockerbetor att skörda i höst.- I år är betorna bättre än på många år och så har nästan alla slutat odla, säger han. Det är ingen rolig utveckling.

Foto: Yvonne Winarve

Gotland2007-10-10 04:00
Den här dagen hade Lasse och sonen, Daniel, det inte så roligt. Det var fint solsken och dagen var som gjord till att ta upp sockerbetor. Då gick upptagaren sönder.
- Det är inget enkelt fel heller. Det kommer att bli både dyrbart och svårt att laga, sa Lasse.
Tidigare hade Lasse Medbom 45 hektar sockerbetor. Nu har han alltså minskat ner till 16 hektar.
- Jag ska skicka en del till Oslo där man ska göra ett experiment med att få fram etanol på ett enklare sätt. En del ska jag sälja till viltfoder på fastlandet och en del får Danisco.
Som ersättning för betorna odlar Lasse nu ärtor och våroljeväxter samt spannmål.
- Tidigare hade jag en årsanställd men det har jag inte råd med längre. Rent ekonomiskt gör det ingen skillnad men sockerbetorna är ju bättre för växtföljden. Med de priser som är nu är dock lönsamheten lika för spannmål och oljeväxter.

Flera betupptagare
Det blir för dyrt att odla sockerbetor tycker Lasse. Han tror att det kommer att läggas ner helt och hållet i Sverige.
- Skåningarna tycker också att det blir för dyrt att odla. Och det är svårt att sälja redskapen. Jag har flera upptagare som är till salu men ingen har varit intresserad hittills.
Han tycker det är helt fel att allt socker skall produceras i u-länderna.
- De använder sig av slavarbetare med mycket dålig lön och regnskogarna skövlas för att få tillgång till mer åkermark. Jag kan inte se något positivt i det.

Hitta alternativ
Etanoltillverkningen hoppas han mycket på.
- Oljan kommer att ta slut förr eller senare. Vi är tvingade att hitta alternativ. Kanske inte under min tid men under Daniels tid kommer det att hända saker på den fronten. Det är jag övertygad om.
Daniel går sista året på fordonsprogrammet på gymnasiet och är intresserad av maskiner och växtodling precis som sin far. På helgerna jobbar han på gården och det får ersätta den anställde som Lasse tidigare hade.
- Jag är intresserad av odling och kommer nog att utbilda mig vidare, sa Daniel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om