"Det blir bäst blandat"
Det blir en helt annan atmosfär om det är en blandning av manliga och kvinnliga anställda.Vid en majoritet män blir det för tufft, en majoritet kvinnor blir för tjafsigt. Det är bäst blandat.Därom vittnade Toftagårdens Göran Göransson och Anna-Karin Broman vid torsdagens jämställdhetsseminarium i länsstyrelsens regi.De har egen efarenhet av båda varianterna och är företaget som går mot strömmen och har en jämn, medvetet eftersträvad, könsfördelning såväl i ledningen som bland de anställda.
Ett 30-tal personer hade mött upp i Oskarssalen under ledning av Kicki Scheller, sakkunnig jämställdhet, och Peranders Sandström, näringsdirektör.
Landshövding Lillemor Arvidsson inledde.
Träffen i dag skall bli en svallvåg av vad som komma skall inom jämställdhetsarbetet och jag tror att eftermiddagen ger ännu mer svallvågor framöver.
Jag hoppas att det ska kunna ge förändringar. För det ska gudarna veta att ambitioner motsvaras inte alltid av vad som sker i verkligheten.
<span class=MR>Jämställdhet och skvaller</span>
Hon avslöjade också att hon har en egen träff årligen tillsammans med sina kvinnliga landshövdingekollegor, åtta stycken, och där även tidigare kvinnliga innehavare är inbjudna.
Då diskuteras både jämställdhet och en del skvaller.
Hon slog också ett slag för kvotering som ett delmedel att öka jämställdheten.
Kvotering är inte farligt. I facket såg vi till att ha med folk från hela landet och från olika branscher i styrelsen. Men så fort det handlar om jämställdhet blir det protester. Jag kände mig faktiskt lite inkvoterad som ordförande i Kommunal.
<span class=MR>60-40</span>
Kicki Scheller och Peranders Sandström gick igenom enkäten. De slog också fast de viktiga siffrorna 60-40. De innebär att en organisation anses jämställd om den består av högst 60 procent av samma kön, 50-50 är alltså inte nödvändigt.
De var mycket nöjda med svarsfrekvensen. Kicki Scheller:
Jag har jobbat 20 år med jämställdhet och har aldrig fått så mycket svar på en jämställdhetsenkät som denna. Sammanlagt låg svarsfrekvensen över 80 procent.
Resultatet har tidigare presenterats i GA men kortfattat kan det sammanfattas enligt följande:
Partierna i kommunfullmäktige har en god jämställdhet, statliga och kommunala arbetsgivare är godkända.
<span class=MR>Könskodat</span>
I föreningslivet är 40 procent godkända, de har en jämställd styrelse. Men här är ganska många könskodade, det vill säga en styrelse som kan förväntas ha en majoritet manliga ledamöter (som ishockeyförbundet) har det och samma gäller för förväntat kvinnliga som hemslöjden.
Inom det gotländska näringslivet är det sämre beställt, 92 procent av de privatägda företagen med över 25 anställda har en överrepresentation av män i styrelsen och över hälften saknar helt kvinnor.
<span class=MR>Bäst blandat</span>
Därför återfanns två representanter för Hotell Toftagården, inbjudna som ett gott exempel.
Det var Göran Göransson, ekonomi- och marknadsföringsansvarig, och Anna-Karin Broman, restaurangansvarig. Företaget har just fördelningen 60-40 - med kvinnlig övervikt. I styrelsen har man tre kvinnor och två män. Ordföranden är man medan såväl vice ordföranden som vd är kvinnor.
Vi har 22 årsanställda och fördelningen är 50/50. Vi är snabba att styra upp om vi märker att det exempelvis är lite för många städtjejer.
Anna-Karin Broman framhöll att det kan bli hetsigt i en restaurang men att atmosfären blir bättre om det är könsblandat.
Om det bara är killar blir det en tuffare jargong. Så var det en sommar men jag hoppas att inte gästerna märkte av det. Har vi få sökande kvinnor går vi ut och söker aktivt.
Om det bara är tjejer blir det också problem men av en annan typ, det blir tjafsigt. Det är bäst blandat slog hon fast.
<span class=MR>Fler kvinnliga kockar</span>
Heidi Plisch, miljöpartiet, undrade om det blir någon naturlig könsmässig uppdelning av arbetsuppgifterna om det är ungefär lika många män/kvinnor på arbetsplatsen.
Det blir nog i så fall mer efter kompetens, konstaterade Göran Görandsson. Men vår bransch är rätt bra, vi får sökande av båda könen, nu vill även kvinnor bli kockar.
Seminariet avslutades med en gruppdiskussion omkring vilken betydelse representationen av kvinnor och män har för utvecklingen av Gotland på kort och lång sikt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!