Det var i slutet av maj som sjukvårdsledningen fick veta att en psykolog hade kontaktat sina patienter på ett oprofessionellt sätt.
Två patienter uppger att psykologen ska ha haft en intensiv sms-kontakt med dem på kvällar och helger mellan deras inbokade besök. Det gjorde dem inte särskilt illa berörda, men när psykologen stämde träff med dem på kvällstid och dök upp kraftigt berusad tyckte båda två att det kändes olustigt.
En av patienterna fick sent en kväll besök av psykologen.
En annan patient har uppgivit att psykologen stämt träff på stan och sedan berättade om egna problem i flera timmar.
Avstängd
Sjukvårdsledningen fick kännedom om vad som hade inträffat en fredag i slutet av maj. Följande måndag blev psykologen avstängd från sin tjänst. Någon vecka senare varslades psykologen om avsked, men denne valde då att själv säga upp sig.
- Ingen patient har kommit till skada, men patienter har känt obehag. Det verkar som att psykologen har varit kontaktsökande mot sina patienter på ett sätt som inte är okej, säger psykologens chef.
Krafttag
Efter det inträffade har alla patienter som besökt psykologen i år kontaktats.
- Vi reagerade med krafttag. Inför en psykolog utlämnar man sig själv, då får psykologen inte utnyttja den beroendeställningen, förklarar verksamhetschefen.
Efterforskningarna visade att psykologens olämpliga uppträdande mot patienterna har pågått under en mycket begränsad tid.
- Det är hemskt när det händer, men vi upptäckte det snabbt.
Anmäld
Nu anmäls psykologen till Socialstyrelsen. I anmälan reser chefsläkare Gunnar Ramstedt frågan om agerandet bör leda till att psykologen får en prövotid eller någon annan form av inskränkning i sitt yrkesutövande. Psykologer kan, precis som en läkare, få en prövotid eller bli av med sin legitimation om de agerar på ett felaktigt sätt i tjänsten.
- Vi kommer nu i första hand att utreda hur psykologen fungerar i sin yrkesutövning, hur personen mår och varför personen har gjort sådana här saker, säger Christina Franzén, som handlägger ärendet på Socialstyrelsen.
Patientansvar
Om Socialstyrelsen anser att legitimationen ska dras tillbaka eller att personen ska få en prövotid så begär de att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska fatta beslut om detta.
Christina Franzén understryker att arbetsgivarna i dag har ett större ansvar för att förebygga händelser av det här slaget.
- I den nya patientlagen har vårdgivaren fått ett större ansvar för patientsäkerhetsarbetet. Det finns skäl för arbetsgivaren att nu fundera på varför detta hände, säger Christina Franzén.