Det är gult som gäller
Senapsgult är färgen som gäller för paret Hans och Nancy Gudinge och deras företag Gudinge Produkter i Fole. Men det var mest en slump att det blev så.- Folk ringde och frågade efter Gotlandssenap, så vi tänkte att vi lika gärna kunde börja tillverka senap, säger Hans Gudinge.
Foto: Tommy Söderlund
I morgon och i helgen deltar man som ett av ett tjugotal gotländska företag i Smaklustmässan i Stockholm.
Men det hela började alltså ganska blygsamt. Låt oss ta hela historien från början.
Egen byggfirma
- Jag hade haft egen byggfirma i 22 år och byggde om på senapsfabriken inne i stan, berättar Hans Gudinge.
- Jag blev tillfrågad om jag inte ville något slags alltiallo på fabriken, och eftersom jag var trött på byggandet sa jag ja. Och så blev det att jag var den som fick åka iväg på alla kurser eftersom jag ändå bara "gick och drog".
- Så småningom blev jag förman på nattskiftet som tillverkade ketchup.
Men senapstillverkningen köptes upp och till slut lades fabriken ned.
-Det var 2001 och jag var den siste som var kvar. Det kom många telefonsamtal från affärer i Stockholm som frågade efter Gotlandssenap, så vi tänkte att vi kunde börja göra senap själva.
Och så blev det. I början med honung från egna bikupor som ingrediens.
Byggde om
Hans hustru Nancy jobbade vid den tiden extra på vårdhemmet i Fårösund men blev allt mer involverad och under 2002 byggde paret om garaget hemma i Fole till en liten fabrik, som blev godkänd för livsmedelsproduktion 2003.
Sedan dess har det bara rullat på.
Men det har tagit mycket tid och kraft i anspråk.
- Ett tag åkte vi upp till Stockholm, till olika affärer och marknader, varje vecka. "Bondens marknad" på Katarina Bangata var ett lyft. Men nu åker vi bara på de större mässorna, säger Hans Gudinge.
Hemteknisk linje
Nancy Gudinge har inte heller någon bakgrund inom livsmedel.
- Jag gick en hemteknisk linje för många år sedan. Men sedan utbildade jag mig till sjuksköterska på 1970-talet, berättar hon.
- Men grovsenap har alltid varit viktig för mig. När jag frågade efter grovsenap i korvkiosken undrade de alltid om jag ville ha skånsk senap, men det är ju inte alls samma sak! Grovsenap är inte lika söt.
Även om olika former av senap är stommen i sortimentet är det en annan produkt som särskiljer Gudinge Produkter: senapsolja.
-Vi kallpressar den från gotlandsodlad senap. Den är väldigt bra till dressing och majonnäs, säger Hans Gudinge.
Inte till stekning
- Den är inte så bra till stekning, för den tål inte höga temperaturer. Men den går bra i bakning. Och den har perfekt balans mellan Omega 3 och Omega 6, fyller Nancy Gudinge i.
Fyller i gör båda två ganska ofta. Det är bara de som jobbar i fabriken, och det har blivit både många och långa dagar tillsammans i flera år nu.
Mycket av arbetet görs för hand, och maskinparken är till stor del inköpt begagnad.
Och somt har man fått gratis, som den snudd på antika rensmaskinen som skiljer boss och skal och annat skräp från senapskornen.
Togs ur bruk
- Det är en maskin från 1930-talet som nog togs ur bruk på 1950-talet. Den stod på vinden i magasinet på Sojdungs gård här intill, berättar Hans Gudinge.
- "Du kan få den om du kan ta ner den", sa de till mig. Så jag skruvade isär den...
- ...och så fick du plocka ner en trappa också, säger Nancy Gudinge.
- Just det. Men det var värt jobbet att plocka ner den!
Det kan nog vara värt en del jobb för att slippa handrensa över fem ton senapskorn om året...
Vad är då det bästa med att driva senapsfabrik?
- Att det är så fritt, säger Hans Gudinge.
- Att det är så omväxlande, säger Nancy Gudine.
- Och det sämsta är all städning, funderar Hans Gudinge.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!