Om en vecka fyller Einar Gustafsson ett år. Det är 17 år sedan hans mammas farfar, som också hette just Einar, gick ur tiden.
Via detta förnamn länkas nutiden ihop med en tid som nu bara är minnen.
– ”Dina gärningar lever vidare i dina barnbarns blod”, som mamma Linda Larsson uttrycker det och citerar Gunnfjauns Kapells sång ”Andetag”.
Farfar Einar var Lindas favoritperson när hon växte upp vid Botels i Lau. Han var lantbrukare, liksom Lindas föräldrar, och Linda tillbringade mycket tid med honom som liten.
– Jag har fått hela mitt naturintresse från honom, det var en fin och viktig person för mig, berättar Linda.
För henne har det alltid varit ett alternativ att en eventuell son skulle kunna heta just Einar, berättar hon.
Och så blev det just en son, Lindas och sambon John Gustafssons första barn, som föddes 9 februari i fjol.
Och då infann sig med ens en viss tvekan:
– Ja, säger hon, man ville ju se vad det blev för en slags person också. Men nu är han verkligen en Einar.
Men det infann sig ändå en viss dramatik i valet av namn, beroende på den gotländska diftongen ”ei”. När det skulle fyllas i blanketter för att ge pojken ett pass präntade Linda med sin penna: E-i-n-a-r. Varvid pappa John protesterade.
– Han hade hela tiden tänkt och trott att vi pratade om ”Enar”, skrattar Linda.
Är det viktigt att pojkens namn är en länk till historien?
– Jo, det är fint att den lever vidare, som i den där sången med Gunnfjauns kapell. Den är så vacker, den spelades på farfars begravning.
I Vänge socken tar en liten Asta Svärd sina första steg på jorden. När hon föddes, i september 2016, fick hon i förlängningen namnet efter en – ko!
Först var föräldrarna Anna Hedlund och Eric Svärd inne på något modernt och roligt, men väldigt snart var det lilla grynet faktiskt en Asta.
– Min älskade mormor hette Asta, hon var en gullig och bestämd kvinna som fick fyra barn. Hon dog för tjugo år sedan, jag tyckte jättemycket om henne.
Mormor var för övrigt döpt efter en ko på gården i Hättorp i Östergötland där mormors far arbetade som dräng för tre generationer sedan.
Och som ett litet tecken på att allt har sin historia fick lill-Asta i Vänge en mjukis-ko i present i samband med födseln.
Förankringen bakåt i släkten är viktig, tycker Anna.
– Ja, det måste jag säga. Hon har bara sådana namn, det ger en slags tillhörighet.
Lena Philipsson och Måns Herngren drog igång en kändistrend med namn som inte bara är ovanliga utan även väldigt spektakulära då de 1993 gav sin son namnet Noa Månfare.
– Ovanliga namn visar att föräldrarna vill vara originella och undvika upptrampade spår, säger namnforskaren Agneta Sundström till Aftonbladet.
Men även populära tv-program och personer gör sitt till. Malin i ”Saltkråkan”, Ronja i ”Ronja Rövardotter”, Wilma i ”Skärgårdsdoktorn har fått många efterföljare, liksom kändisar som Tilde de Paula och rockbröderna Liam och Noel Gallagher.
Alla får inte sin vilja igenom, artisten och författaren Ulf Lundell ville att en av hans söner skulle heta Glädje men fick nobben, det blev Love istället.
Detta finns omsjunget i låten ”Inte ett ont ord” från skivan ”Den vassa eggen”.