?Det är ett kulturarv vi övertagit?
Ja, egentligen har de bott i Visby och på Fårö eftersom de är delägare i Sudersands semesterby och de hittills bott där mycket sommartid.
På ett tredje ställen, Skrubbs, har de haft stall till sina trav- och ridhästar.
Nu har de hus och hästar på samma ställe och det spar mycket tid. I omedelbar närhet bakom stallet i Follingbo ligger rasthagarna och bakom gårdens nyaste byggnad - den stora maskinhallen byggd 1992 - har ridbana anlagts.
Det är Lotta som har ridhästar och den verksamheten medan Rolf ägnar sig mera åt travhästar, men de flesta av dem är hos tränare på fastlandet.
Förutom företaget på Fårö, där Lotta och en av de andra delägarna sköter administrationen vintertid, har Rolf åkeri i Visby, främst budtransporter.
För Lottas del arbetar hon på Fårö en vecka och är ledig en under vinterhalvåret och sen de flyttade till Follingbo blir det ofta pendling hem under arbetsveckan på Fårö.
Lotta och Rolf flyttade sju kilometer från stan och tycker de fått mera tid att vara hemma, även om mesta tiden hittills ägnats åt renovering.
-?Det är ett kulturarv vi övertagit, säger Rolf. Vi har utgått från att restaurera och återställa så att mycket åter blir som det en gång varit. Det gäller att kombinera gammalt och nytt för man skall ju kunna bo också. Vi tycker båda om gammal arkitektur och vår gode vännen, arkitekten i Skåne, har hjälpt oss en hel del.
Siste prästen
Den siste prästen som bodde i prästgården var Ebbe Klint i början av 1960-talet. Sen har gården varit utarrenderad och husen uthyrda. Säljare, när Lotta och Rolf köpte, var Visby stift.
Lotta berättar att hennes dröm alltid varit att få ett hus med kakelugnar och djupa fönsternischer. Visserligen fanns inga av de gamla kakelugnarna kvar i huset, men nu finns det två, nämligen i så kallade stora salen på andra våningen, numera vardagsrum, och i sovrummet. Även skorstenen har åter kommit i bruk, det har den inte vart på 40 år.
Sovrummet inryms där det förr var pastorsexpedition på andra våningen. Senare var det pastorsexpedition nere i ett rum mot gården. Där är det idag ett stort, härligt badrum idag. Kvar där finns det gamla träskåpet från expeditionstiden. Förr låg där psalmböcker idag är det förråd för handdukar och badlakan. På skåpdörren har dekorationsmålaren Jerry Jannehag skapat ett motiv med ett fönster och utsikt över en av stans ruiner.
Han har gjort allt målar- och tapetserararbete i prästgården. Det innefattar bland annat handmålade dekorationer uppe i vardagsrummet, i den ljusa trätaket i köket samt på väggarna i köket och på dörren till skafferiet. Där har han målat en nätdörr och innanför står glasburkar med inlagda gurkor och rödbetor.
Vacker ådring
I vardagsrummet finns också prov på Jerry Jannehags ådringskonst. I de djupa fönsternischerna var väggarna förspikade med masonite, som togs bort. Sen ådrades nischernas speglar.
Bland det gamla som återställts är också husets samtliga spegeldörrar, de gamla hade tidigare plockats bort och ersatts med platta masonitedörrar. Nu finns där åter spegeldörrar, likadana som de gamla.
Det var mycket lite av det gamla som bevarats i mangårdsbyggnaden. Uppe på hallen i andra våningen pekar Rolf på den låga dörren med stora beslag. Den går till vinden på tredje våningen.
-?Den dörren är det enda av det gamla som finns kvar, säger han.
I flera av rummen har nya trägolv lagts in och furorna kommer från Stora Gåsemora på Fårö.
På andra våningen ligger det som tidigare var biskopskammaren, där bodde biskopen när han var på besök i församlingen. Den kammaren har nu blivit arbetsrum. Längst ut på gaveln ligger ett gästrum och där har ett gammalt fönster tagits upp så att huset åter fått symmetri.
Mögel och lukt
Mellan arbetsrum och gästrum ligger det lilla badrummet, som varit upphov till en massa fukt och mögel i huset.
-?När vi var här och tittade de första gångerna så luktade det otäckt i hela huset av de vattenskador som uppstått i ledningarna från avloppet där och som sedan läckt ut längre ner i huset, säger Lotta. Många som hört att vi köpt prästgården undrar om vi kunnat få bort den lukten.
Ingen lukt märks av numera utan den har eliminerats helt.
Stort kök
Ena delen av nedervåningen domineras av det stora köket med gammal bakugn och järnspis och modern gasolspis. Längs två av ytterväggarna går bänkar och skåp och i mitten finns god plats för det stora köksbordet.
Senast renoverade rummet är lilla salen nere. Den har nyligen blivit klar.
-?Nu har vi hallen nere och trappan upp kvar att göra i ordning, säger Rolf. Så skall vi göra något åt trädgården. Vi har sett till att en massa gamla buskar tagits bort och frilagt den vackra muren längs vägen. Sen får vi se.
Den ovanliga flygelbyggnaden, som nyligen renoverats, lär har kommit från Akebäck.
-?Den kallas Holmbergska flygeln och har namn efter en man som bodde här, säger Rolf. Vi har hört att på 1700-talet behövde han mer utrymme och flygeln rullades troligen hit på stockar från Akebäck.
I flygeln bor, sedan i höstas, Annika och Ralf Kjellqvist.
I dag på julafton firar familjen i den gamla prästgården. Sönerna Björn och Johan är hemma och det kommer även en del annan släkt dit.
Lotta och Rolf skall nu njuta av atmosfären i det gamla huset och ladda batterierna för i vår skall nästa projekt igång, nämligen trädgården.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!