Det är det största som vi har gjort
Detta är det största vi har gjort. Men det ska vi väl ro iland, säger Jan Ryegård, mannen bakom Fenomenalen, som nu även har fått EU-pengar till den stora utställningen Sport & Vetenskap, som invigs på Fornsalen den 6 juni nästa år.I går kom beslutet om pengar från Strukturfondsdelegationen Mål 2 Öarna, drygt 2,6 miljoner kronor av de totalt närmare 6,6 miljoner som satsningen beräknas kosta.
Den ena, som Fornsalen iordningställer, visar idrotten ur ett historiskt perspektiv, Den andra handlar om idrottsledare och den svarar Riksidrottsförbundet för, som fyller 100 år nästa år.
<span class=MR>En jättesatsning</span>
Det var vid ett idéseminarium den 22 januari i år som den här idén presenterades första gången. Utställningen skall med hjälp av olika sporter illustrera vetenskapliga fenomen och tvärtom. Ett smakprov av utställningen fanns också med för ett par veckor sedan i vetenskapsfestivalen "Spelplan Stockholm".
Den här jättesatsningen är Fenomenalens projekt men det genomförs i samarbete med länsmuseet och idrottsrörelsen. Omkring 600 kvadratmeter kommer utställningen Sport & Vetenskap att utnyttja. Det blir på Fornsalens gård, i Forum och i Sävesalen.
Den 6 juni är det invigning. Sedan finns utställningen på Fornsalen till årets slut. Då övergår den till att bli en vandringsutställning, som skall åka runt till olika platser i landet. Ett drygt år skall detta pågå. sedan kommer utställningen åter till Gotland.
Då kan delar av den användas i det gotländska teknikcentrum som jag hoppas kanske är på gång då, säger Jan Ryegård.
<span class=MR>På Fornsalens gård</span>
Utställningen handlar om att koppla ihop idrott och vetenskap. De högaktuella diskussionerna om dopning får givetvis också sin plats i utställningen.
Med hjälp av olika sporter ska man på utställningen illustrera vetenskapliga fenomen som vad händer med tyngdpunkten när en höjdhoppare hoppar upp och var går gränsen? Hittills är rekordhöjden 2,45 meter. Kommer man att klara tre meter? Eller ta simhopp. Att slå volter och göra skruvar i luften. Vad är det som gör att man kan klara det?
På Fornsalens gård visar utställningen hur långt och hur stort saker är. En trestegshoppare tar tre steg i sitt hopp men hur många tar du själv för att komma lika långt? Du kan också pröva på att springa ikapp med dig själv och se jämförelser för hur fort olika djur kan springa jämfört med en människa.
Man får, som Jan Ryegård uttrycker det "pröva på i en fenomenal anda". Så blir det också i Forums lokaler inne på Fornsalen. Där kan man även uppleva hur det är att klara av ett idrottsreferat i radio (i samarbete med Radio Gotland). Man kan få agera domare i en fotbollsmatch och bli utsatt både av att bli kallad domarjävel, som att få applåder av publiken. Här får besökarna chansen att ta aktiv del i utställningen.
I Sävesalen, handlar det mycket om kombinationen sport, vetenskap och hälsa. Man kan prova på handikappidrotter och det blir även lite av folkupplysning om vad dopning är, exempelvis utnyttjande av genterapi, Epo och anabola steroider. Vid en "station" handlar det om säkerhet i idrotten. Om knäskydd och hjälmar och om hur man gör för att materialet ska skydda så bra som möjligt. Besökarna kan prova hur det känns att ha på sig en hel hockeymålvaktsutrustning, eller testa en specialvägg för att känna på vad en tackling är.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!