I början av 2000-talet startade Scan ett så kallat kvigprojekt som Bo Jansson och Maria Rudin kom med i.
Mats Hallvede jobbade för Scan med att förmedla djur och det var nu han som föreslog att djuren från Ringvide skulle testas av kocklandslaget.
Bra reklam
- Vi har jobbat så länge med just den här sortens uppfödning och vi har lärt oss hur man får fram det bästa köttet, säger Bo Jansson. Kockarna blev nöjda med vårt kött som klassade sig bra och vi fick chansen att leverera till dem. Det är ju fantastiskt roligt och ett bra betyg på det jobb som vi gör.
Att de skickligaste yrkesmännen väljer kött från Gotland är hedrande och ger naturligtvis reklam för hela ön.
- Djuren är uppfödda helt ur egen produktion som vi började med 1982, säger Bo Jansson. Vi föder upp dem med lokalt foder som odlas på gården. Nu har vi också börjat odla ärtor så vi slipper köpa kraftfoder från andra sidan jordklotet. Vi har alltid haft gott samarbete med Scan och vi håller oss nu också troget till Gotlands slagteri.
Han blir mycket bekymrad vid tanken på om vi ska behöva skicka djuren till fastlandet för slakt.
- Tanken finns inte hos oss, säger han. De ska inte behöva transporteras i onödan när vi har en bra yrkeskår här på Gotland.
Kvalitetssäkrad
Gården vid Ringvide har sedan många år varit kvalitetssäkrad av Svenskt Sigill. Det handlar om att vara lite bättre. På gården föder man också upp mjölkrastjurar. Besättningen med köttrasdjur är på cirka 40 kor.
På finalen av Årets kock 2012 är finalisternas uppgift att på fem timmar laga två tävlingsrätter.
Den ena utifrån en råvarukorg som de får se först strax innan tävlingsstart.
Den andra rätten har finalisterna fått förbereda utifrån årets tävlings huvudråvara, hel svensk biffrad med ben från Ringvide i Lärbro.
Lyft för yrkets status
Tävlingen Årets kock startades 1983 av de svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska akademien och med stöd av Tore Wretman.
Tidigt förstod man att detta var en given kulinarisk succé, som skulle lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé.
Svenska köket inspirerar
På den scen som Årets kock skapades i början av 1980-talet fanns ett fåtal stjärnrestauranger. I dag kan Sverige skryta med omkring 15 topprestauranger.
Sedan 1980-talet har antalet studerande höjts från cirka 2 000 till dryga 30 000.
I dag kommer journalister och utländska kockar till Sverige för att lära sig mer om och inspireras av det nya svenska köket. Det skrivs i inhemsk och utländsk press om det svenska matundret.
Satsningen på Sverige som Europas nya matland har inletts. Att hjälpa till att förbättra kockens yrkesstatus var ett av målen med tävlingen Årets kock då den startade.
Det andra var att bidra till en ökning av det generella matlagningsintresset, vilket har uppfyllts med råge.
Kunglig kröning
Vid finalen av Årets kock 2012 den 25 januari kommer vinnaren att krönas av prins Carl Philip.