Denna vecka kommer fartkamerorna

Det har varit på gång länge och nu är det dags. De första fem fartkamerorna, av totalt åtta planerade, sätts nu upp längs väg 140.

Här ska de åtta fartkamerorna stå.

Här ska de åtta fartkamerorna stå.

Foto: GT Grafik

Gotland2019-11-11 16:50

För hela 13 år sedan sattes Gotlands första fartkameror, eller trafiksäkerhetskameror som de egentligen heter, upp i Roma. Dessa två har också förblivit öns enda fasta, endast temporära har använts i övrigt.

Hösten 2017 beslutade Trafikverket om ytterligare åtta fasta kameror, längs med en och samma väg. Det handlar om väg 140, som ansågs prioriterad från myndighetens sida. 2018 drog arbetet igång, med målet att ha allt på plats och uppkopplat under det året.

I februari i år berättade Trafikverket varför förseningar hade uppkommit:

– Det har varit problematik när det gäller att dra fram el, sade pressinformatör Joanna Ljunggren till GT då.

Och för drygt två veckor sedan tillade myndigheten att bollen vilade hos elnätsägaren Geab:

– Trafikverket är helt beroende av när elnätsägaren har tid och möjlighet att prioritera arbetet med elanslutning, sade trafiksäkerhetssamordnare Anna-Sofia Welander då.

Hon lade dock till att fem av åtta platser hade fått elen framdragen och att några av kamerorna därför skulle kunna komma på plats under hösten.

I går kom beskedet att det också blir så – och under den här veckan. I dagarna sätts fem nya fartkameror upp längs väg 140.

– Syftet är att få en bättre hastighetsefterlevnad för att helt enkelt rädda liv och minska skaderisken, säger Anna-Sofia Welander till GT.

När de återstående tre kamerorna kan sättas upp och kopplas in är ännu oklart.

– Det är fortfarande elnätsbolaget som rår om det, säger Anna-Sofia Welander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!