Den stora utmaningen

Många befarar att det är inte fråga OM vi har att vänta ett större oljeutsläpp i Östersjön utan NÄR det händer.
Räddningstjänstens oljegrupp övade i torsdags på värsta scenariot: ett större utsläpp längs Gotska Sandöns känsliga kust.
­Logistiken fungerar, konstaterade brandmästare Ulf Jonasson efteråt.

Gotland2004-09-11 04:00
Även om vi med jämna mellanrum nås av uppgifter om utsläpp av olja i Östersjön, handlar det ofta om små och medelstora utsläpp. Tillsammans leder det till att den känsliga miljön i innanhavet hotas liksom den på land när oljan når stränderna.
Den stora utmaningen är att stoppa oljan innan den hamnar på stranden. Utsläpp till havs handhas av Kustbevakningen och när den nått land är det den kommunala räddningstjänsten som har ansvar för saneringen.
Men i räddningstjänstens ansvar ligger också att förhindra oljan att nå land.
­När vi får uppgifter om att ett utsläpp är på väg mot land har vi viss tid på oss att skydda stranden, berättar brandmästare Ulf Jonasson med ansvar för oljeskyddsförrådet i Visby.
Beräkningar av väder och vind samt oljans egenskaper, gör att man ganska noga kan beräkna var den kommer att flyta i land. Målet är att styra in oljan till ett begränsat område där den kan tas om hand för destruktion.
<span class='mr'>Testas två gånger om året</span>
Det finns fem oljeskyddsförråd i landet: i Visby, Botkyrka, Umeå, Karlskrona och Vänersborg. I dessa förråd finns materiel för att skydda stränderna och för sanering när oljan ändå kommer upp på land. Hittills är det sanering som den gotländska oljegruppen har praktisk erfarenhet av, strandskydd med dukar och styrläns har man hittills bara övat på.
Två gånger om året ska såväl personal som materiel testas.
För höstens övning valde man Gotska Sandön.
Ön ligger otillgänglig och är särskilt känslig. Skulle den unika miljön störas genom en större oljekatastrof skulle inte bara den biologiska miljön förstöras.
Risken för en större olycka anses vara hög. Varje dygn passerar cirka 170 fartyg vår ö mitt i Östersjön och i Ryssland bygger man upp en växande oljeproduktion.
<span class='mr'>207 utsläpp i Östersjön</span>
Under 2003 noterade Kustbevakningen 207 oljeutsläpp i Östersjön, i och för sig 231 färre än 2002 men fortfarande går det inte många dagar utan att olja släpps eller läcker ut i Östersjön.
Tommy Nordin, vd, Svenska Petroleuminstitutet, skrev i en debattartikel i Svenska Dagbladet i april där han bland annat berättade att i Ryssland satsas stora resurser på att kraftigt öka landets oljeproduktion.
"När hamnen i Primorsk inom något år är fullt utbyggt har man där kapacitet att skeppa ut 60 miljoner ton råolja per år, en volym som motsvarar fem gånger den som konsumeras årligen i Sverige", skrev han bland annat. Transporterna västerut kommer troligen att ske från Primorsk, genom Östersjön.
<span class='mr'>Hårda straff ­ men...</span>
I dag gäller hårda straff för den befälhavare som släpper ut olja till havs. Problemet är att binda ett visst fartyg till ett utsläpp, man måste nästan ta dem på bar gärning för att kunna bevisa brott.
Och den juridiska uppföljningen är en sak, att hindra oljan från att förstöra vatten och land en annan.
Övningen på Sandön blir svår att genomföra vad gäller den praktiska delen: att få ut strandduken på sanden. Vågorna går ganska höga och brandmännen har svårt att förankra duken under vattnet så att den håller sig på plats.
Strandskyddet går till så här:
En stor fiberduk läggs ut på det område på stranden där man räknar med att oljan ska komma in. Duken släpper igenom vattnet men oljan ligger kvar och kan tas om hand. Den kan byggas ut genom att sätta samman stora dukar med hjälp av blixtlås, det gotländska förrådet har kapacitet att lägga ut skydd på 2,5 kilometer.
För att styra in oljan mot duken, och den grop man kan gräva för att förhindra oljan att flyta tillbaka till havs, läggs styrlänsar ut. Dessa länsar kan byggas på till lämplig bredd och läggs ut och förankras med hjälp av en mindre båt.
För cirka fyra år sedan arbetade man med verklig olja på Gotska Sandön.
Det grekiskägda fartyget Alambra misstänktes då för ett stort utsläpp som förorenade stränderna på Gotska Sandön, Fårö och i Stockholms skärgård. Totalt tog räddningsarbetarna upp över 20000 liter olja på svenskt vatten och runt stränderna.
Då jobbade man med sanering under tre månaders tid för att få bort all olja från stränderna.
<span class='mr'>Internationellt samarbete</span>
De svenska oljeskyddsförråden ingår också i ett internationellt samarbete och vid Prestige-katastrofen skickades till exempel delar av det gotländska materielet till Spanien för att användas i saneringsarbetet.
Vid torsdagens övning forslades en container från förrådet, en mindre båt, en fyrhjulig motorcykel med vagn från Fårösund till Gotska Sandön på en av Marinens båtar.
Genom övningen har man fått ännu en liten pusselbit för att kunna tänka sig in i ett verkligt scenario. Att ha beredskap för en större olycka är viktig:
­Sannolikheten för ett större utsläpp i Sverige är störst här i Östersjön, på grund av den täta trafiken, konstaterar brandmästare Ulf Jonasson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om