Den nya tekniken hinner inte med
Införandet av ett datoriserat journalsystem innebar att 20 läkarsekreterartjänster skulle försvinna före 30 juni i år.
- Det är ett tufft läge, säger försörjningschef Bo Magnusson.
Under 2005 började man inom Gotlands kommuns hälso- och sjukvård införa det datoriserade patient- och journalsystemet Takecare.
Den nya tekniken och en rationaliserad administration, gjorde att man beslutade ta bort närmare 20 av totalt 87 läkarsekreterartjänster. Det skulle vara genomfört senast den 30 juni 2007.
Rent ekonomiskt har det gått bra, säger hälso- och sjukvårdsförvaltningens försörjningschef Bo Magnusson.
- Vi har minskat 12,5 tjänster och tagit på oss nya arbetsuppgifter utan att få nya resurser, så nu har vi 17 tjänster färre.
Tre personer gick i pension, sex fick annan tjänst inom kommunen och två slutade självmant. Fem förhandlade till sig avgångsvederlag på sammanlagt 1 033 000 kronor.
Neddragningen av antalet läkarsekreterare gick dock fortare än beräknat, vilket skapat problem.
Tekniska problem
- Nu har vi svårt att hitta vikarier. När vi gick ner hamnade vi på en grundbemanning, utan intern buffert. Särskilt eftersom Takecare inte är riktigt där vi förväntat oss, säger Bo Magnusson.
Det har dykt upp nya, tekniska problem under provkörningen av journalsystemet, som administreras från Karolinska i Stockholm. Det handlar om bland annat svårigheter att hantera skyddade personnummer och om att på ett säkert sätt kunna flytta remisser och provsvar.
- Säkerhet och kvalitet tar tid. Innan personalen säger det är tryggt går vi inte vidare, säger Bo Magnusson.
Han påpekar att tanken ju är att Takecare ska ersätta manuellt arbete. När tekniken inte hängde med uppstod obalans. Därför tvingas Gotlands kommun nu betala för att skapa samma kompetens man nyligen köpt ut.
Tre vårdassistenter har fått sin befintliga kompetens validerad och utifrån det togs individuella utbildningsplaner fram. Studierna bedrivs hos Lernia och finansieras av Gotlands kommun, med totalt 240 000 kronor.
De tre beräknas bli färdiga läkarsekreterare någon gång kring sommaren. Jobb finns.
Personal ställer upp
För att lösa den akuta situationen, i väntan på ny teknik och personal, samarbetar nu anställda inom och över klinikers och vårdformers gränser.
- Klinikerna skriver journaler år varandra. De kan sitta på Korpen eller i receptionen och skriva journaler när de får tid över. Personalen ställer upp oerhört mycket, säger Bo Magnusson.
Det hör man ofta om vårdpersonal, att de "ställer upp"...
- Ja. Man är så oerhört mån om patienterna. Även om man inte jobbar direkt med patientkontakt, så vet man vilken viktig kugge man är.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!