Den nya stiftsmässan förläggs till lördagslunchen
Lördag kl. 12 blir tiden för den nya stiftshögmässan i S:ta Maria domkyrka. En mässa, med premiär 31 januari, som även görs enklare och lättillgängligare utan att för den skull bli torftig. Den nya målgrupp man vill nå är de som är öppna för kyrkan men normalt inte besöker gudstjänster. Att lägga den när folk är i stan och har varit på systemet är en naturlig tid. Tidigare var den kl. 08 på onsdagarna. Det var som att tala om för Fårösunds- eller Öjaborna att de inte var välkomna, framhåller biskop Lennart Koskinen som tagit initiativet till förnyelsen.
Att stiftsmässan hittills varit förlagd till onsdagsmorgnarna är en gammal tradition, så är den placerad i flera stift även om det finns tidsmässiga undantag.
Den skall betona att domkyrkans "dom" inte syftar på domare utan på "domus", hem, berättar biskop Lennart om sin vision. Och fortsätter:
Mässan vänder sig till de som inte är aktiva men kyrkolojala. Den blir som en andhämtningspaus och bygger mycket på musik. Körerna från stiftet kommer att bjudas in.
Vi vill hitta en enkel form som bygger på deltagande. Vi ska bryta den linje som gjort människor till objekt för kyrkans förkunnelse, i dag skall de ses som myndiga subjekt.
Som ett led i det ökade deltagandet från besökarna betonar förste stiftsadjunkt Per Anders Sandgren (som, alternativt med Ragnar Svenserud, leder mässan när biskop Lennart har förhinder) att man lagt in en hel del växelläsning. Hela stiftsmässans program, à ca 40 minuter, förefinns också återgivet skriftligt frånsett den inledande reflektionen. Och här blir det således en nyordning. Lennart Koskinen:
Det blir en annan form som jag tidigare prövat. Normalt följer vi kyrkoåret i text och predikan. Nu ändrar vi ordningen och utgår från en aktuell fråga, ett ämne som återfunnits i Gotlandstidningarna samma dag och som alla på ön känner till.
Det relaterar vi till bibelns budskap. Människans frågor och bibelns svar på dem.
<span class=MR>Bestäms samma dag</span>
Biskop Lennart exemplifierar med att om mässan ägt rum i går, torsdag, hade han tagit upp antingen den förlista fiskebåten eller folkmordskonferensen. Men vilket ämnet blir på lördag bestäms alltså först samma dag.
Den som besöker stiftsmässan kommer således också att få möjlighet att skriva ner ett personligt böneämne på en lapp som sedan lyfts fram i förbönen. En sådan möjlighet till att få en personlig förbön uppläst finns redan men då inte till en bestämd mässa men kopplas nu till de som är på plats. Förböner med anonym avsändare vilket dock inte vållar biskop Lennart något bryderi.
Jag är övertygad, Gud vet.
Musiken blir en viktig del i stiftsmässan som äger rum på den tidpunkt som hittills ägnats växelvis åt orgel-, psalm- och körlördagar. Nu på lördag är det Väskinde-Bro-Lokrume kyrkokör under ledning av musikkonsulent Marit Torkelson som framträder.
Det kan sedan handla om såväl stora pastoratskörer som barnkörer och enskilda musiker, framhåller hon.
Vi vill bredda och utveckla gudstjänstutbudet. Denna form är enklare och lättillgängligare utan att bli torftig, sammanfattar Lennart Koskinen den nya stiftsmässan.
Stiftsmässetrio. Marit Torkelson, Lennart Koskinen och Per Anders Sandgren.Foto: Rolf Jönsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!