Den 24 november ordnas minnestund
Med anledning av 60-årsdagen av den tragiska händelsen då passagerarfartyget Hansa torpederades och gick till botten har f d örlogskapten Leif Holmström försökt få till stånd en minnesstund ute till havs för de 84 personer som omkom.Nu har han fått klartecken från Destination Gotland och Gotlandsbolaget som den 24 november kommer att ordna en minnesstund på platsen.
I november är det 60 år sedan Hansa blev torpederad och då tycker man vid både Destination Gotland och Gotlandsbolaget att det är lämpligt med en minnesstund ute till havs. Per-Erling Evensen, marknadschef vid Destination Gotland, påpekar att det är alldeles för tidigt att ge några detaljer när det gäller minnesstunden men så mycket är klart att färjan som kommer från Nynäshamn på förmiddagen den 24 november kommer att stanna till på den exakta positionen där Hansa ligger och en ceremoni kommer att hållas.
<span class=MR>Största katastrofen</span>
Leif Holmström tjänstgjorde på svenska flottans fartyg Belos som var ett av de fartyg som flera gånger sökte efter Hansa. Det var dock fartyget Altair och forskningsingenjören Bengt Grisell som fann Hansa år 1988.
Leif Holmström påpekar att Hansa var den största enskilda katastrofen som drabbade Sverige under kriget och att det därför är viktigt att ordna exempelvis en minnesgudstjänst ute till havs där det finns tillfälle att lägga blomsterkransar i havet. Leif Holmströms förhoppning är att biskop Lennart Koskinen ska medverka men han har inte fått något besked om detta.
Samtidigt arbetar Leif Holmström för att även marinen ska ställa upp med ett fartyg på platsen och att TV ska bevaka minnesstunden.
Hansa. Gotlandsbolagets fartyg Hansa blev torpederad av en
rysk ubåt den 24 november 1944 och sjönk i havet utanför den gotländska kusten, 84 personer omkom.Foto: GA-Arkiv
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!