I en serie artiklar har GA granskat omfattande brister i underhållet av Geabs ledningsnät. Hur dåligt skick de gotländska ledningarna var i kände styrelsen inte till förrän 2015, enligt vd Jan Karlsson.
I verkligheten var strömavbrotten många flera år tidigare, på grund av bristande underhåll.
2004 skrev Hemse Köpmannaförening till Geab efter en rad längre och kortare strömavbrott. De beskrev upprepade strömavbrott som de tvingats lära sig att leva med. Sedan fredagen den 13 augusti 2004 blivit en ”svart dag” för Hemse ansåg köpmännen måttet vara rågat. De kallade till krismöte på biblioteket i Hemse. Geabs styrelse beslutade ändå att dela ut drygt 70 miljoner kronor i vinst till sina aktieägare Vattenfall och Region Gotland.
Hösten 2013 hade strömavbrotten på Östergarnslandet varit så många att Geab även där bjöd in de boende till möte i Östergarns bygdegård.
Där visades bilder på trasiga isolatorer och lutande stolpar, som orsakat mängder med avbrott.
– En frys gick hädan och jag fick kasta varor för 20 000 kronor, säger Marika Gardarfve som fortfarande driver Tempo i Katthammarsvik.
Hon ville ha ersättning, men Geab stod inte för någonting. Samma år delade styrelsen ut 40 miljoner kronor i aktieutdelning till ägarna.
– Det är lite sjukt, när de inte hade råd att betala mig 20 000 för det som hade gått sönder, säger Marika Gardarfve.
Att styrelsen har vetat om skicket på ledningarna bekräftas av Stefan Nypelius (C) som i åtta år representerat Region Gotland i Geabs bolagsstyrelse.
– Min bild är att det som har rapporterats upp till styrelsen från verksamheten och avdelningschefer är att Gotland ligger alldeles för högt när det gäller avbrott. Tre-fyra vd:ar har sagt att man jobbar på det, säger han.
Sedan år 2000 har trekvarts miljard lämnat Geab till aktieägarna Vattenfall och Region Gotland. Det, menar Stefan Nypelius, är ändå en rimlig nivå på utdelningar – sett till energibolagets totala värde.
– Styrelsen har bara att se till ägardirektiv och det som ägarna begär, säger han.
Även Isabel Enström (MP) sitter sedan åtta år i Geabs styrelse för Region Gotlands räkning.
– Alla ägare i ett bolag vill ha någon typ av utdelning. Vattenfall har haft krav från staten och självklart vill Region Gotland också ha det, säger hon.
Även om det inte varit tillräckligt mycket pengar har, enligt Isabel Enström, två miljarder investerats i det gotländska elnätet.
– Det har gjorts insatser tidigare, men mer punktvis. Avbrottsfrekvensen har varit för stor, det har vi pratat om i styrelsen så länge som jag har suttit där.
Kunde ni ha gjort mer?
– Vi har haft en pågående dialog om vad som är rätt insatser att göra. Det resultatet ser vi nu, säger hon.
Enligt styrelseordförande Annika Viklund har Geab lagt 500 miljoner kronor sedan år 2000 på löpande underhåll av befintliga nät.
– Man kan alltid vara självkritisk efteråt, men kvalitetsmässigt stack det inte ut, säger hon om frekvensen i avbrott.
Hon menar dock att bolaget kan bli bättre på kommunikation.
– Jag uppmanar kunderna att vara i dialog med vår kundtjänst och känna sig välkomna med frågor, säger Annika Viklund.
För kunderna har elnätsavgiften under de tre senaste åren höjts med mellan 30 och 50 procent. 450 miljoner kronor investeras i underhåll de kommande tre åren.