Delade meningar om gatuköket
I sommar driver två unga killar kafé och gatukök på Konstmuseets gård i Visby.Initiativet välkomnas av museet, som anser att det är en service för deras besökare. Men grannarna är måttligt roade över att gatuköket är öppet även på natten.
- Vi såg det som en investering när vi inte fick några jobb, så vi tog våra sparpengar och sen ägnade vi en månad åt att renovera den som vi ville ha den, säger Isak Mozard.
Sedan började jakten på en plats att ställa upp vagnen på och då de ansåg att kommunens hyror var för höga, tog de kontakt med Konstmuseet, som var positiva till servering på museets gård, dagtid.
- Vi drog igång en salladsverksamhet, som var lite svårflörtad och insåg samtidigt att vi behövde ha nattverksamhet. Det är inte mycket vinst vi gör, men vi går i alla fall inte back, så vi är jätteberoende av nattverksamheten, säger Isak Mozard.
Det är just den nattliga verksamheten som Pernilla Källström, som bor mittemot konstmuseets gård, känner sig mycket störd av.
- Det är servering mellan ett och tre, men människor dröjer sig kvar till fyra, halv fem och det är ett jäkla liv. Jag vet att man får acceptera vissa saker när man bor i innerstaden, men det här har ökat ljudnivåerna avsevärt.
Det hon framförallt reagerar på är hur den nattliga verksamheten hör ihop med Konstmuseets övriga verksamhet.
- Det jag egentligen undrar är om Konstmuseet ska ägna sig åt sådan här verksamhet. Man kan ju undra vilka sorts besökare de har klockan ett på natten. Jag har inget emot att de kör servering på dagen, men jag tycker absolut att det är underligt med servering på natten.
Pernilla Källström, som har varit i kontakt med både Konstmuseet, polis och miljö- och hälsoskyddskontoret, tycker inte att hon fått gehör någonstans.
- Det känns som att det finns ingen hjälp att få. Man blir förbannad, det känns hopplöst och det pågår varje natt. Det är ingen ände på det och svaret man får är att det bara är två veckor kvar.
Museet
Bertil Bäckström, chef för Konstmuseets publika avdelning, tycker att det är bra att nu kunna erbjuda museibesökarna en kopp kaffe eller en smörgås.
- Vi tänker att det är en bra service för våra besökare och att det aktiverar gården.
Enligt honom har det endast kommit in klagomål om den nattliga verksamheten från en enda person.
- Jag vet att en person är upprörd och blir störd om nätterna och det är vi hemskt ledsna för.
Vagnen kommer i alla fall att vara kvar till och med medeltidsveckan.
- Sen måste vi göra en utvärdering om det har fungerat eller inte. Vi måste försöka besluta hur vi ska göra, men det svåra är att de tjänar sina pengar på natten, säger Bertil Bäckström.
Isak Mozard och Leo Lagercrantz tycker att det är beklagligt att deras verksamhet stör grannarna.
- Det är jättetråkigt, men det är inte bara vår servering som låter. Vi är oroliga för att bli syndabockar för allt liv på gatan, säger Isak Mozard.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!