De diskuterade sin framtid

På Gotland samlades 70 medlemmar på Suderbys Herrgård för att diskutera frågan om Röda Korset behövs i framtiden. Svaret var glasklart, enligt Röda Korsets ordförande på Gotland.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2014-04-12 18:35

Röda Korset träffades under lördagen runt om i Sverige för att diskutera frågan "Behövs Röda Korset – i så fall till vad?"

– Vi behövs mer än någonsin. Vi måste ta ställning för humanitet och människovärd. Det gäller för oss att bryta ensamhet och vara vaksamma över vad som händer i samhället, säger Röda Korset Gotlands ordförande Katarina Struwe Orleifson.

Organisationen står inför många och svåra frågor framöver. En av de viktigaste frågorna är hur de ska kunna engagera fler yngre medlemmar. De menar att många yngre arbetar med enskilda frågor och inte är lika benägna att arbeta drunkna i styrelsemöten och formalia. Ett problem som många föreningar i det svenska samhället brottas med.

– Vi behöver nog bli mer aktionsinriktade. Samtidigt är det viktigt för oss att ha båda delarna, men vi behöver engagera fler unga, säger Katarina Struwe Orleifson.

Per Svahn, HR-chef på Röda Korset, och Elin Andersson, styrelsemedlem i Röda Korset, håller med om att engagera fler unga är en av de viktigaste frågorna för Röda Korset i framtiden.

– Hur når man unga och hur plockar vi upp deras sociala engagemang. Det är en viktig fråga för oss, säger Per Svahn.

Elin Andersson fyller i:

– Vi pratar om olika engagemangsformer. Vi ska vara medmänskligt inkluderande.

På Gotland kommer de nu att diskutera om de behöver göra fler riktade insatser för att nå de som är utanför samhället. Redan i dag gör de flera olika saker för att få fler människor att bli sedda.

– Röda Korset ska lindra och förhindra, ingen ska lämnas ensam i en stor eller liten katastrof, säger Katarina Struwe Orleifson.

Hon nämner flera olika saker som de gör på Gotland – där mötesplatserna som Kupan och Träffpunkt Gråbo är en av kärnverksamheterna.

–  Ett sätt är mötesplatserna, sedan är arbetet som vi göra i kretsarna väldigt viktigt. Vi har också häktesbesökare, sjukhusvärdar och har läxhjälp. Det är konkret vad vi gör för att folk ska kunna möta oss och prata.

Nästa år fyller organisationen på Gotland 100 år och det är något som de också kraftsamlar inför.

– Vi har fötterna i historien och huvudet i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om