Stieg Larssons Millenium-triologi har slagit stort i USA och har skapat ett nyväckt intresse för Sverige och Stockholm. Ett av onsdagens seminarium i Almedalen handlade om vad det här betyder för bilden av Sverige och för besöksnäringen.
- Det är mycket Millenium just nu i framför allt USA och Frankrike men i Tyskland har intresset för svenska deckare funnits ända sedan Sjöwall Wahlöös tid och Mari Jungstedt är ju stor där.
Den tyskproducerade serien av Mari Jungstedts deckare som spelades in för några år sedan har gjort tyskarna ännu mer intresserade av Sverige och Gotland. Deckarna förmedlar en sorts feel good- stämning, även om de handlar om mord, menar Hallesius.
Hur tycker du att Gotland använder sig av Mari Jungstedt, Anna Jansson och andra deckarförfattare, som skriver om Gotlandsmiljöer, i marknadsföringen?
- Gotland var tidiga med det här och är bra på det. Det finns speciella stadsvandringar i Visby i fotspåren av Jungstedts böcker.
Det Gotland borde bli bättre på är att förlänga säsongen. Det finns ett stort intresse för ön i Tyskland men många tyskar kommer inte till Sverige förrän i augusti, september.
- Då kan inte restauranger stänga den 10 augusti, som vissa gör i dag.
Hon tycker också att Gotland måste använda hela ön i de här sammanhangen, inte bara Visby.
Sofia Wollman, vd för Inspiration Gotland håller med.
- Fotspårsturism är jätteintressant och vi är inte alls klara med det här. Det finns mycket att göra.
Förutom Mari Jungstedt är intresset även stort för Anna Jansson och i sommar ordnas rundvandringar i fotspåren av ungdomsserien om Emil Wern, berättar Sofia Wollman.
Under Almedalsveckan har Inspiration Gotland och VisitSweden möten och Sofia Wollman har bland annat träffat VisitSwedens representant på den tyska marknaden.
- Vi ska dra igång ett nytt projekt under hösten och fotspårsturismen är en del i det, berättar Sofia Wollman.