Decembervärme kan lindra sommarplåga

I sommar kommer tallprocessionsspinnarens larver inte att orsaka några större problem på Storsudret. Det är mellanår i insektens tvååriga levnadscykel och dessutom fick de som besväras oväntad hjälp av växthuseffekten. I rekordvärmen under december kläcktes spinnarägg, vars larver sedan dog när kylan slog till efter nyår.Att den klåda larvens hår orsakar är ett stort problem råder det ingen tvekan om. Vid ett möte i Öja bygdegård i onsdags var flera av de drabbade mycket kritiska mot att vårdcentraler och Apoteket inte tagit deras besvär på allvar.

Gotland2007-05-18 01:11
Till mötet i Öja kom bland andra Åke Lindholm, som efter att ha röjt skog nu under våren blivit rödprickig över hela kroppen. Larvernas hår finns kvar i träd och på marken och kan orsaka besvär under lång tid. På plats fanns även Jan Nordlinder, som förra året fick så kraftiga besvär, att han tvingades uppsöka akuten i Nacka. Andra vittnade om att larvens hår inte bara ger en outhärdlig klåda, utan även kan besvära ögon och lungor. Några sommarboende berättade att de kommer att undvika Storsudret under jämna år, men kände samtidigt empati med dem som tvingas bo där året runt.

När Eva Jetsell, chef för vårdcentralerna i Klintehamn och Hemse, berättade att man vid de båda vårdcentralerna under fjolåret bara kunde relatera 32 fall direkt till problem med tallprocessionsspinnare blev flera av de 70-talet närvarande vid mötet arga. Antalet ger ingen bild av problemen, eftersom vårdcentralerna hela tiden säger att besvären är ett egenvårdsproblem som man kan lösa utan att besöka sjukvården.

Arga kommentarer fälldes även över Apoteket i Hemse, som inför den här sommaren har broschyrer om hur man sköter insektsbett och andra problem som hör sommaren till - utan att nämna en rad om tallprocessionsspinnaren.

2008 är problemen tillbaka
Stig Larsson, professor vid entomologiska institutionen vid lantbruksuniversitetet i Uppsala, kartlägger insektens liv på uppdrag av länsstyrelsen och kommunen. Han gav beskedet att 2007 blir ett relativt problemfritt år. Men det är ändå en klen tröst. Tallprocessionsspinnarens larver är som talrikast jämna år. 2006 blev det värsta året hittills och att sommaren 2008 blir svår vet man redan. Hur stora problem blir vågar ingen säga.

Tallprocessionsspinnaren har funnits många år på södra Gotland, men det är först på senare år som larverna blivit så många att den klåda håren orsakar blivit ett stort problem. Ökningen kan inte Stig Larsson förklara.

Tallprocessionsspinnare har förutom på Storsudret hittats i Grötlingbo, Näs, Eksta, När och Östergarn, men bara i mindre mängder. Runt Östersjön finns den på Bornholm, i Litauen, längs polska kusten och i nordöstra Tyskland. Sedan länge är den ett problem i delar av Spanien.

- Vi ska göra en genetisk analys för att försöka ta reda på varifrån spinnarna på Storsudret kommit, berättade Stig Larsson.

Misslyckad bekämpning
Den tvååriga levnadscykeln ger viss respit. Först nästa vår måste insatser sättas in, för att inte besvären 2008 ska bli lika stora som i fjol. Men vad ska man göra?

Fjolårets bekämpning med biologiska preparat gav dåligt resultat. Med en storskalig bekämpning från luften är dessutom risken stor att man slår ut sällsynta fjärilsarter.

Man kan vänta och se om naturen kan hjälpa till. I medelhavsländerna har tallprocessionsspinnaren naturliga fiender, bland annat en stekel som lägger sina ägg i - och därmed dödar - spinnarens ägg.

Men på Gotland tycks tallprocessionsspinnaren sakna fiende.

- Det finns en parasitfluga som vi kan hoppas på. Den lägger sina ägg i spinnarlarver. Men under fjolåret var parasiteringen måttlig, berättade Stig Larsson.

Han har även studerat om myror kan vara en fiende. Men tallprocessionsspinnaren lever enbart på tallbar, en kost som gör att den inte smakar särskilt väl.

- Myrorna måste vara väldigt hungriga om de ska ge sig på larverna, konstaterade Stig Larsson.

Att röja skog kan vara ett sätt att lindra problemen. Det kan göras i kombination med bekämpning med biologiska medel där problemen är som störst (vid Nore i Vamlingbo).

Medicin finns i Spanien
Per-Åke Ekelöf kom med några oväntade tips. Vid en golfresa till Spanien kom han och hans reskamrater till en bana där spelare varnades för att leta efter bollar alltför långt in bland träden. Spanjorerna har levt med tallprocessionsspinnare i naturen i decennier - och har också skaffat sig läkemedel som lindrar besvären. Gotlänningarna köpte och testade - med gott resultat. Per-Åke Ekelöfs tips till Apoteket och vårdcentralen är, att ta kontakt med spanjorerna för att få goda råd.

I Spanien såg Per-Åke Ekelöf även en doftfälla, som med hjälp av syntetiska feromoner lockar till sig och fångar hanar av tallprocessionsspinnare. Den metoden har dock Stig Larsson redan prövat - och avfärdat.

- Antalet honor på Storsudret är så stort, att det skulle behövas en miljon fällor för att nå något resultat. Dessutom har ingen lyckats framställa ett feromon som lockar till sig de gotländska hanarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om