DEBATT: "Fyll kalkbrottet med vatten"

Är den storskaliga industrin död på norra Gotland?

Isabel Enström (MP), Stefan Nypelius (C), Gustaf Hoffstedt (M) och Mats-Ola Rödén var en av de politiker som fanns på plats i Slite. Till höger Tony Johansson ordförande för IF Metall, tillsammans med Tommy Wahlgren som var konferencier.

Isabel Enström (MP), Stefan Nypelius (C), Gustaf Hoffstedt (M) och Mats-Ola Rödén var en av de politiker som fanns på plats i Slite. Till höger Tony Johansson ordförande för IF Metall, tillsammans med Tommy Wahlgren som var konferencier.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2013-12-02 21:11

LRF, Svenskt Näringsliv och LO bjöd in till en paneldebatt på Sliteteatern om industrijobbens framtid på måndagskvällen. Partierna som är med i regionfullmäktige fanns på plats för att berätta om sina visioner och planer på hur Gotland ska utvecklas i framtiden.
Ett av förslagen till hur man ska lösa vattenfrågan på norr kom Cementa med: Fyll ett brott med sötvatten så är vattenfrågan löst.

En av de som var på plats i den näst intill fullsatta salongen var Göran Olsson som är fackordförande på Cementa.

- De har en vision att vi ska vara 65 000 invånare, då måste vi få veta vad vi ska leva av. Nu vill jag höra politikernas synpunkter hur företag ska kunna växa och etablera sig här, sa han innan mötet drog igång.

Bekymrad

Tony Johansson som är klubbordförande för IF Metall inledde debatten med att förklara hur bekymrad han var för industrijobben.

- Vi har snackat om det här i åratal och nu måste vi ta tag i det, vi kan ju inte sälja ut Gotland.

Brittis Benzler (V) sa att det finns saker att göra för att förbättra för industrin:

- Kommunikationerna måste bli bättre och kompetensfrågorna är minst lika viktiga med utbildningar av olika slag.

Åke Svensson (S) höll med om att kompetensnivån måste höjas men också att vi måste se till att få den befintliga industrin att växa, inte bara prata om att få hit nya företag.

"Hjälp till och agera"

- Det pratas mycket om utbildning och kompetens här, det känns nästan som ett svepskäl. Jag har ingen lust att plugga. Vi måste ha en levande landsbygd, så enkelt är det. Hjälp till att agera och var inte så försiktiga, vi har ju röstat fram er, sa Tony Johansson och vände sig till politikerna i panelen.

Gustaf Hoffstedt (M) svarade med att han måste vara självkritisk.

- Det är ett bekymmer med långa handläggningstider och  rättsprocesser och det är delvis mitt fel. Vi skapar lagar och det har blivit en rättsosäkerhet kring till exempel kalkindustrin.

Isabel Enström (MP) pekade på att det är viktigt att skapa nya jobb och då främst inom energisektorn, som biogas och vindkraft.

- Vi kan inte bara klamra oss fast vid de gamla utan vi måste se framåt.

Satsas på turistnäringen

Linus Gränsmark som är ordförande för LO på Gotland blev tveksam när han fick svaret att det skulle satsas på något annat än industrijobb. Han tycker dessutom att det satsas hårt på turistnäringen men att industrijobben har fått stryka på foten.

- Jag har hört en politiker som sa att den storskaliga industrin i praktiken är död och när man hör något sådant blir man uppgiven.

Isabel Enström svarade att hon inte alls ville att industrin skulle fasas ut, men att man måste satsa på något som är långsiktigt hållbart.

- Och nu tassar vi in på det här känsliga området som handlar om vattnet. Det är inte hållbart att bryta kalk nära känsliga vattentäkter.

"Fyll ett brott med vatten"

Tony Johansson berättade att han suttit med i en diskussionsgrupp just kring vattenfrågan tillsammans med bland annat Cementa och kalkindustrin:

- Vi har diskuterat frågan och kommit fram till att Cementa kan sälja av ett av sina brott och fylla det med sötvatten så är vattenfrågan löst.

Cementas fabrikchef i Slite Per-Ole Morken fanns på plats i publiken och sa att han gladde sig åt den politiska viljan att samarbeta men önskade att de kunde komma ut och se vad de ville göra för satsningar:

- Jag vet att det är kontroversiellt, men det är en fullt möjlig lösning att fylla ett brott med vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om