De ystar för julen

I går var det bland annat rörning, värmning och eftervärmning, mätning av pH-värde och temperatur.
Sen blev det formning och vändningar.
I dag är det saltning.
Och om tidigast tre månader kan hantverket avsmakas.

Foto:

Gotland2004-09-09 04:00
Hantverket är osttillverkning. I det här fallet en halvmjuk tomme, fransk typ av bondost, med vitmögelyta.
I en av flyglarna på Stafva gård i Barlingbo var osttillverkningen i full gång i går. Ostintresserade gotlänningar går på kurs i Inger von Corswants nystartade gårdsmejeri. Ledare under den tre dagar långa kursen, som började i tisdags och avslutas i dag, är Kerstin Jürss. Hon har gårdsmejeri i Flen och gör komjölksostar.
­Vi tillverkar allt från camembert till hårdost, sade hon och kände på ostmassan i karet.
­Det är grejen det här, att man känner sig fram om det är färdigt, att det handlar om människor och att det är ett hantverk. Vi konkurrerar med smak och kvalité, sade Kerstin Jürss.
<span class='mr'>Rätt temperatur</span>
Ystningen, osttillverkningen, startade vid 10-tiden på förmiddagen i går i ett 500-literskar. Efter drygt 1,5 timmes rörning var temperaturen i karet 37 grader pH-värdet 6,3. Då blev det snabbare rörning, men temperaturen fick inte stiga över 39.
­Det gäller att få pH-värde och temperatur i rätta nivåer samtidigt, sade Kerstin Jürss. Det tar en stund att komma på, men då smakar ostarna likadana även när jag gör dem vid olika tillfällen. Mina kunder känner igen mina ostar.
När kursledarens rutin säger henne att nu är det dags att forma osten i runda formar, då tappas två tredjedelar av vasslen av och sedan hälls osten upp i formarna.
Och bara efter en stund, när de 18 ostarna formats, är det redan dags att vända dem.
Redan håller de ihop och när kursdeltagarna vänder dem efter att Kerstin Jürss visat handgreppet, så vänds alla ostarna och staplas uppå varandra så de pressas samman för att sedan åter vändas under eftermiddagen och slutligen ställas en och en.
<span class='mr'>På julbordet</span>
När saltningen gjorts i dag är det dags att lagra de cirka 20 kilo ost som tillverkats.
Resultatet kan kursdeltagarna avsmaka tidigast i början av december och med lite lagring blir det roligt att ställa egentillverkad tomme på julbordet.
Kursdeltagare: Maria Uhlén (tillverkar även fårost), Häftings i Hangvar, Marie Jacobsson, Prästgården i Hejnum, Jan Mattson och Jane Mattson, Löves i Hejde, Kia Viken, Almungs i Stånga, Peter Fohlin, Kisslings i Fole, och Inger von Corswant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om