De vill storsatsa på vindkraft

En vindkraftspark med 31 vindkraftverk på norra Gotland, där det högsta är 210 meter högt. "Det här är vårt bidrag till klimatomställningen", säger Berndt Röcklinger, en av initiativtagarna.

Bilden är ett montage och kommer från samrådsversionen av miljökonsekvensbeskrivningen som Forsviden Vind AB tagit fram.

Bilden är ett montage och kommer från samrådsversionen av miljökonsekvensbeskrivningen som Forsviden Vind AB tagit fram.

Foto: Rikard Hedenblad

Gotland2014-06-03 15:02

Det är det nystartade bolaget Forsviden Vind AB som står bakom idén på en stor vindkraftssatsning på norra Gotland. Delägare i bolaget är ett 20-tal markägare inom det område där vindkraftverken planeras, som sträcker sig inom socknarna Tingstäde, Hangvar, Lärbro och Othem. Om verksamheten genomförs med sin maximala utformning kommer det omfatta 31 vindkraftverk.

– Det här tog sin början 2011 då ett tyskt företag frågade oss om de kunde få exploatera området. Istället började vi undersöka om vi kunde göra det själva, eftersom vi vill att pengarna i det här ska stanna på ön, säger Berndt Röcklinger, styrelseordförande i bolaget.

– Tanken är att vi så småningom kommer erbjuda de gotlänningar som vill att bli delägare i bolaget.

Berndt Röcklinger säger att 90 procent av området där vindkraftverken planeras representeras av någon av delägarna, och till stor del ligger inom det riksintresseområde för vindkraft som pekats ut av Region Gotland. Att många kommer ha synpunkter på idén är man dock medvetna om.

– En stor del av de närboende är delägare, men vi förväntar oss och hoppas att både privatpersoner och myndigheter kommer ha synpunkter på det här, säger Jens-Henrik Kloth, som sitter i bolagsstyrelsen tillsammans med Berndt Röcklinger, Kerstin Lövgren Dahlström, Jan Erik Lindgren och Ulrik Bjersander.

– Det gäller att vi verkligen lyssnar på de synpunkter som kommer in nu när planerna är ute på samråd. Men rent miljömässigt är det här området inte ett av de känsligare, och vi har försökt att påverka miljön så lite som möjligt när vi tagit fram projektplanen.

Med 31 vindkraftverk och en maxhöjd på 210 meter beräknar man kunna producera el som motsvarar 22 500 eluppvärmda villor per år. För att planerna ska bli verklighet krävs dock att kabelnätet byggs ut som planerat. En potentiell byggstart skulle då kunna ske 2018, och sammanlagt beräknas själva bygget kosta runt 2 miljarder kronor.

– Än så länge har vi inte börjat titta på finansieringen. Men vi hoppas ju först och främst att allting bli lokalt ägt. Går inte det får man titta på andra lösningar, säger Berndt Röcklinger.

– Vindkraft ses som en långsiktigt trygg investering, så jag kan tänka mig att banken exempelvis skulle kunna gå in och ta två tredjedelar av investeringen, säger Rikard Hedenblad, konsult från Geotext som bolaget anlitat.

Här kan ni läsa mer om vindkraftsplanerna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om