De vill sätta Stavgard på vikingarnas karta

Stavgard har hållit en låg profil de senaste åren, inte minst i fjol, men på gården i Burs pågår verksamheten för fullt. Faktum är att antalet besökare aldrig varit fler, och styrelsen i föreningen bakom vikingabyn har stora visioner för framtiden.

Hans Wanneby visar upp en kär ägodel i smedjan.

Hans Wanneby visar upp en kär ägodel i smedjan.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2021-06-01 20:45

Utöver själva gården innefattas Stavgards område av ett änge, som leder ner mot Bandelundaviken. Änget har mest använts som en transportled under alla år, eller som eldnings- och matlagningsplats. Men föreningen vill öppna upp platsen, och har under den här våren gjort ett omfattande röjningsarbete. 

undefined
Lisa Wanneby har varit ordförande i Föreningen Stavgard sedan 2017/2018. "Det är en magisk plats, och med så mycket historia. Samtidigt går det att utveckla otroligt mycket. Det känns så bra att vi har kommit igång och har en styrelse med så mycket driv och positivitet, som vill göra saker."

– Det var igenvuxet och det kändes så synd att inte använda den som just änge. Så vi har haft Ängskommittén här för att det ska bli så bra som möjligt, säger Lisa Wanneby, ordförande i Föreningen Stavgard.

– Nu är det mer en plats att vara på. I sommar är det tänkt att vi ska använda det som tältplats, bland annat, fortsätter hon.

För det kommer vikingar på besök, från hela landet, är förhoppningen. I sommar satsar Stavgard nämligen på en vikingavecka. Under en långhelg, 4–7 augusti, förvandlas gården till ett tidstypiskt och historiskt myller, med marknad, lekar, uppträdanden och hantverk. 

– Alla inväntar beskeden om restriktionerna (intervjun gjordes innan de kom, reds. anm.). Men vi har supermånga förfrågningar, och de säger att de kommer – om det blir någon lättnad i restriktionerna, säger Lisa Wanneby.

undefined
Delar av styrelsen för Stavgard, i smedjan. Från vänster: Tore Eriksson, Lisa Wanneby, Hans Wanneby och Rasmus Wanneby.

Oavsett hur stor vikingaveckan blir i år, hoppas hon att det blir ett återkommande evenemang – som kan växa, men också bidra till en bild av Gotland som det självklara besöksmålet för vikingatidsintresserade. 

Platser som Saltvik (på Åland) och Vikingastaden Foteviken i Skåne, är några av de stora besöksmålen för vikingatid i Norden. Men det finns en tanke, om än en försiktig sådan, om att Gotland ska få sin egen vikingavecka med stort V.

– Om jag får önska, för framtiden, så blir det här något som gör Gotland känt, säger Lisa Wanneby, och fortsätter:

– Om vi ska lansera Vikingaveckan, likt Medeltidsveckan, så måste vi kroka arm med fler. Det går inte utan ett större samarbete, med fler platser på Gotland.

Och sådana finns det gott om på ön, förklarar Hans Wanneby, styrelsemedlem i föreningen Stavgard.

undefined
Bandelundahuset anno 2012 är den senaste byggnaden som uppförts på Stavgard.

– Det finns så många platser på den gotländska landsbygden som är formade av vikingatiden eller ännu tidigare. Gotland har flera lämningar från järnåldern, alltså 200-talet och framåt. Exempelvis alla kämpagravar som finns här, som också talar för att Gotland hade en alldeles särskild ställning under de här perioderna, säger han. 

– Ja, och alla bildstenar. Där har man ju sett på klädesdräkten att Gotland särskiljer sig från resten av Sverige under vikingatiden. Vi var mer av ett resandecentrum som influerades av de platser som vikingarna reste till. Det är så intressant, och värt att lyfta fram, fortsätter Lisa Wanneby.

undefined
I stavgården, i början av änget, vittnar hundratals små bildstenar om alla skolklasser som besökt gården.

Under vikingaveckan öppnas gården även för allmänheten, under två dagar.

– Vi vill att den som kommer hit ska få uppleva en levande och blomstrande vikingagård, säger Lisa Wanneby.

Den känslan vill man egentligen uppnå hela sommarperioden på Stavgard, som håller öppet från midsommar till 15 augusti. 

– Det kommer hit folk varje dag, av ren slump, som vill veta mer om gården. Och vi guidar ju gärna dem. Men vi har legat lite lågt de senaste åren och inte gjort någon direkt reklam för oss, men det har gått över förväntan och i fjol slog vi faktiskt rekord i antal besökare. Men nu ska vi sätta igång även med den biten, och marknadsföra oss mer, säger Lisa Wanneby.

Verksamheten

Stavgards verksamhet bygger helt på ideellt arbete, sponsorer och sökta medel från stiftelser.

På gården i Burs finns för närvarande sju rekonstruerade hus, med ytterligare ett under konstruktion samt fler planerade. Husen spänner tidsmässigt från 400- till 1000-tal och består av ett långhus, flera bostads- och hantverkshus, en smedja och hus för beredning av mat. På gården finns också en arena på för fighting, bågskytte och uppträdande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!