De vill göra saluhall av brandstationen

En saluhall mitt i Klintehamn kan bli verklighet i vår.
En saluhall för både gotlänningar och "deltidsgotlänningar".

Gotland2007-03-07 06:00
Idégivare är Klinte företagarförenings ordförande Lollo Sturén och Christer Winzell. Varorna skulle i första hand bestå av det som som populärt kallas närproducerat och något av bondens marknad.

Lokal efterfrågan
När brandstationen för deltidsbrandkåren flyttar till gamla lokstallarna i vår skulle de gamla lokalerna kunna bli saluhall. Företagarflöreningen har skrivit till kommunen och vill utnytttja gamla brandstationen, till början med i två år.
- Burgsvik har kört sin marknad i flera år på sommaren, här finns planer på året runt, säger Christer Winzell.
Lollo Sturén myntar uttrycket "deltidsgotlänning" eftersom de tidigare sommarboende nu kommer i omgångar större delen av året.
- Främst är det dessa "deltidsgotlänningar" som frågar efter varor från trakten, säger Lollo Sturén. Och det är inte alla gårdar som ligger så till att det är lämpligt att ha butik hemma. Till Klinte har de flesta i alla fall andra ärenden.
Lollo Sturén har gjort en undersökning som visar att i de sju strandsocknar, som kan vara en stor del av kundområdet för en saluhall i Klinte, är endast vartannat hus bebott av personer som är mantalsskrivna på Gotland.
- Det gäller Tofta, Västergarn, Sanda, Klinte, Eksta, Fröjel, och Sproge, säger han. Just när det gäller besökare i en saluhall måste vi också lägga till folk på campingplatser runt om samt på Varvsholm och andra liknande ställen förutom den fasta befolkningen förstås.

Sommarjobb som företagare
Den tidigare sommartoppsäsongen från midsommar och fram i augusti har "plattnat ut".
- Nu börjar säsongen i april och pågår till fram i september, säger Christer Winzell.
Det finns också idéer om att ungdomar skulle kunna ha sommarjobb i saluhallen som egna företagare och köpa in varor från producenter runt om och sedan sälja vidare till kunderna.
- Det brukar ju vara svårt för producenterna att jämt vara på plats och sälja sina varor, säger Lollo Sturén.

Gågata på gång
När brandstationen försvinner kan man också tänka sig att göra gågata utanför på Donnersgatan när den inte behöver vara öppen jämt för utryckning.
Nu väntar Klinte företagarförening på besked från kommunen om planerna för saluhallen.
Klinte företagarförening är en sammanslutning av cirka 70 företagare i Klintehamnstrakten. Föreningen driver frågor av gemensamt intresse. Man anordnar även en årligt återkommande festdag i Klintehamn -Donnersdagen - och ser även till att julgranar och ljusuppsättningar finns i samhället vid jultid.
Källa: Föreningens hemsida.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om