De vill få oss att må bättre på vårt jobb
Förr var man antingen fast anställd eller arbetslös. Nu finns en myriad av anställningsformer och gemensamt för dem är att de inte är fasta.Förr var det fråga om nedläggning av arbetsplatser. Nu är det neddragning av personal men samma arbete skall utföras.Det är några av många intressanta och viktiga punkter som Johnny Hellgren tog upp när han talade för gotländska Saco-medlemmar på tisdagen.
När han talade om en myriad av alternativa anställningsformer idag tog han bland annat upp tidsbegränsade, projekt- och behovsanställningar samt alla de uthyrningsföretag som vällt fram allt sedan det blev fritt fram för privata arbetsförmedlingar 1992.
<span class='mr'>Inhyrd personal viktig</span>
Det är flexibiliteten som gäller. Många skall kunna jobba mycket när det finns jobb medan det behövs få när det är lågsäsong på jobb.
Då kommer inhyrd personal väl till pass.
Den är inte lojal varken mot företaget den är inhyrd av eller företaget den är anställd av, sade Johnny Hellgren. Inhyrd personal arbetar bra men har en benägenhet att röra på sig.
I samband med anställningsotrygghet tog Johnny Hellgren upp skillnaden på dåtidens nedläggning av arbetsplatser och nutidens neddragningar.
Nu gallras folk ut för att pengar skall sparas, och arbetet skall göras av färre personer, sade han.
I undersökningar som gjorts visar det sig att de som får gå och de som blir kvar mår lika dåligt, har samma nivåer av ohälsa.
Bäst klarar de sig som får gå med avtalspension, de som är 60 år och äldre, sade han. De trivs med livet och har även få fysiska krämpor. Av de arbetslösa kommer de att må lite bättre som så småningom hittar ett annat jobb, men de som mår allra sämst efter en tid är de som skall vara kvar och göra mer jobb.
<span class='mr'>Psykiska probelm</span>
Deltagarna fick också veta att vi i Sverige inte är så bra på att lösa psykiska arbetsmiljöproblem, däremot ljus- ljud och bullerproblem brukar ordna sig snabbare och bättre.
Läkarvetenskapen är också bättre på att lappa ihop fysiskt sjuka människor än psykiskt sjuka, sade Johnny Hellgren.
Han nämnde också om det han kallar "eländesforskning" eftersom man sällan forskar om det som är bra.
I Sverige är vi "bäst i världen" på ökande antal sjukskrivningar, sade han.
Under perioden 1998 till 2002 ökade antalet nyanmälda långtidssjukskrivna på grund av utbrändhet, depression eller svår stress från 1118 fall till 5307.
<span class='mr'>Du skall vara anställningsbar</span>
I dagens samhälle gäller det att ha anställningsbarhet. Här kommer Johnny Hellgrens definition på anställningsbarhet: "En individs upplevelse av hennes attraktivitet på arbetsmarknaden, det vill säga hennes möjligheter att behålla sitt nuvarande eller skaffa ett nytt likvärdigt eller bättre arbete (såväl inom som utanför organisationen) om det nuvarande skulle försvinna eller om hon av annan anledning vill byta jobb."
Det som skapar anställningsbarhet är, enligt Johnny Hellgren, kunskaper och färdighet, villighet att flytta och kunskap om arbetsmarknaden.
Man måste sörja för att vara attraktiv för arbetsgivaren, sade han. Se till att ligga långt fram både i teknik och på andra områden.
Saco-seminariet "Ett friskare arbetsliv" hölls på Wisby hotell med Erik Blix som programledare. Han har journalistbakgrund samt har varit programledare i TV. Erik Blix berättade också för deltagarna om humorn som viktig ingrediens på arbetsplatsen, hur den kan lösa upp knutar, men att den måste användas rätt. Han gav också inblick i sitt uppdrag som redaktör för Grönköpings veckoblad.
Saco:s förbundsordförande Anna Ekström talade om "Saco:s hjärtefrågor" och förbundets samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg talade om "Det goda arbetet".
Saco-ledningen har träffar runt om i landet just nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!