"De utsatta är vår viktigaste målgrupp"

Före detta överläkarvillan på S:t Olofstomten i Visby.
Det bruna tvåvåningshuset snett emot polishuset.
Där ska de hemlösa från och med 15 oktober erbjudas ett tillfälligt natthärbärge.

Gotland2005-09-14 06:00
Efter många och långa diskussioner har stiftet och kommunen kommit överens i frågan om natthärbärge för de hemlösa. Man har enats om ett försök på ett halvår, kommunen står för lokalen och stiftet med hjälp av föreningen Vägen - hela människan står för själva verksamheten.

Motigheterna läggs bakom
Från kyrkans sidan har man ända sedan i våras varit klar över att man ville få igång verksamheten.
- De hemlösa hör till de mest utsatta i samhället och de är en av våra allra viktigaste målgrupper, sa Lennart Koskinen när överenskommelsen om natthärbärget presenterades i går.
Det var lokalfrågan som till en början stötte på patrull. Men nu har man med kommunens hjälp fått en lokal som både till läge, storlek och standard är helt perfekt.
- De motigheter som varit lägger vi bakom oss. Nu ska vi fokusera på att bygga upp verksamheten, sa kyrkorådets ordförande Inger Harlevi.

Inte våld och droger
Den före detta överläkarvillan vid Birkagatan på S:t Olofstomten upplåts på försök under ett halvår. Läget är helt perfekt, menar alla inblandade.
- Det är centralt i stan och ändå litet avsides, konstaterade biskopen.
Det blir ett så kallat lågtröskelboende. Men dock inte helt kravlöst.
- Vi kommer inte att tillåta våld och inte att man använder droger inne på boendet, sa biskopen. Däremot kommer vi inte att avvisa människor på grund av att de är onyktra. Kravet för att få komma in är helt enkelt att man har behov av en övernattningsplats.
Från kommunledningens sida har man tidigare avvisat tanken på ett kravlöst boende. Nykterhet och vilja till behandling har bland annat varit krav.
- Ja, men nu har vi enats om att pröva den här försöksverksamheten i ett halvår. Förhoppningsvis får vi erfarenheter som vi sedan kan lägga till i kommunens missbrukskedja, sa kommunalrådet Björn Jansson.

Medmänsklighet
Förutom att upplåta lokalen kommer kommunen även a tt ha personal engagerad i försöket. Varje morgon kommer socialsekreterare att besöka härbärget för att kanske få gehör från någon som vill påbörja en behandling.
- Kyrkan kan kanske med medmänsklighet och samtal förmå människor till att vilja bryta en destruktiv livsstil, sa biskopen.
Medmänsklighet är det man från kyrkan betonar. Det är det man vill ska prägla verksamheten vid natthärbärget.

Många beredda att jobba
Diakoner och präster kommer att turas om att tjänstgöra på härbärget, men huvudparten av arbetet kommer att ligga på frivilliga krafter, bland annat via den ekumeniska föreningen Vägen - hela människan.
- 36 församlingar runt om på Gotland är medlemmar och där finns många enskilda som är beredda att jobba i den nya verksamheten, sa Kristina Sandberg Furberg från föreningen och stiftsdiakonen Inger Hägg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om