De tränas för att rädda liv

I helgen förvandlades Burgsviks brandstation till en katastrofzon. Ett 40-tal frivilliga lärde sig att tvätta oljeskadade fåglar för att förbereda sig för den katastrof som många ser som oundviklig. - Frågan är inte om, utan när ett större utsläpp sker, säger Stefan Gabrielsson, rehabiliterare på KFV, Katastrofhjälp för fågel och vilt.

<7GT_Bildrubrik>Handlag.</7GT_Bildrubrik> Fåglarna måste hanteras försiktigt och tvättas fyra, fem gånger innan de kan släppas ut igen.

<7GT_Bildrubrik>Handlag.</7GT_Bildrubrik> Fåglarna måste hanteras försiktigt och tvättas fyra, fem gånger innan de kan släppas ut igen.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2011-03-21 04:00

Skyddsoverallerna, munskydden och gummihandskarna för tankarna till en verklig oljekatastrof. Det är vad de utbildas för. I helgen hölls en två dagars utbildning i att tvätta oljeskadade fåglar på Burgsviks brandstation.

- Det är både fågelskådare och andra som vill hjälpa till när människan förstör, säger Cecilia Bruun, instruktör.


Krävande process
Arbetet med att tvätta en oljeskadad fågel ren och sedan få den i så gott skick att den kan släppas tillbaka ut i naturen är en krävande process.

- Man är tre personer på varje fågel och man tvättar den med diskmedel. Det kan krävas fyra, fem bad innan fågeln är ren från olja, säger Cecilia Bruun.

Fåglar har en kroppstemperatur på omkring 40 grader och därför måste de tvättas i varmt vatten.

- Det första steget i en sådan aktion vi tränar inför är att en veterinär bedömer om fågeln kommer att klara av en tvättning, om inte måste den avlivas, säger Stefan Gabrielsson.


Regelbundna utsläpp
Det går åt mycket vatten under tvättningen, dessutom ska den borttvättade oljan tas omhand. Det är ingen slump att kursen hålls på en brandstation.

Om ett större oljeutsläpp skulle inträffa utanför Gotland skulle det kunna få allvarliga följder får fågellivet.

- Om oljan når Karlsöarna blir det en katastrof, Ann-Catrin Hjernquist.

Även om Gotland har förskonats från större oljeutsläpp så sker det regelbundet små utsläpp.

- Jag har sett oljeskadade fåglar på Lilla Karlsö och längs Ekstakusten, säger Ann-Catrin Hjernquist.

Det är utsläpp som egentligen inte hade behövt ske.

- De är helt onödiga. Det finns möjlighet att göra sig av med den oljan i hamn, säger Cecilia Bruun.

Efter utbildningen ska kursdeltagarna också kunna delta i saneringsarbete om en olycka inträffar på annat håll.

- Man ska till och med kunna resa till andra länder, i Finland och i Estland hålls samma utbildning, säger Stefan Gabrielsson.


Övar på döda fåglar
De döda fåglar som används i tvättningsövningen har samlats in och hållits nedfrusna till övningen, det rör sig om fåglar som hittats efter att de dött en naturlig död.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om