De tackar grisen för drickeguldet

Tore Svanborg från Klinte är, för andra året, världsmästare i att brygga Gotlandsdricke. Tävlingen avgjordes i lördags och på god, delad andraplats kom hans fru, Bettan.- Det hela började egentligen med en gris. Att vi började brygga dricke alltså, säger det glada paret.

GULD OCH SILVER. Tage Svanborg från Klinte är världsmästare i drickbryggning och hans fru, Bettan, kom på god delad andra plats. Världsmästaren utsågs på Holmhällar i lördags.

GULD OCH SILVER. Tage Svanborg från Klinte är världsmästare i drickbryggning och hans fru, Bettan, kom på god delad andra plats. Världsmästaren utsågs på Holmhällar i lördags.

Foto: Tillfälliga Fotografer

Gotland2008-10-06 04:00
Det var så att de köpte en liten griskulting som de skulle föda upp och slakta till jul. Till detta ändamål köpte de en vedeldad stor gryta.
- Men den grisen blev 13 år och då vägde den 300 kilo. Den gick inte att äta, säger Bettan. Han blev vår kelgris och den där grytan blev aldrig använd till det den var tänkt. Istället började vi brygga Gotlandsdricke och på den vägen är det.
Paret har deltagit i VM i drickbryggning i elva år och i deras samling finns 13 dip-lom och muggar, eftersom de en del år har fått var sitt pris.

Malten viktigast
- Det är malten som avgör hur dricken blir, säger Tage. Vi köper malt av Anders och Ingrid Söderlund i Sjonhem och den blandar vi med malt från Fole kvarn, då blir det bra. Det ska vara söt, fin malt, då behövs inte så mycket socker.
Bettan och Tage använder samma brygd när de lämnar in till tävlingen. Men var och en sköter sedan brygden på sitt sätt och den står inte ens i samma lokal.
- Det är ett himla passande, säger Bettan. Och blir det för varmt kan den bli sur. Det värsta är om det blir åska, då vrider sig hela brygden. Fast det är större risk på sommaren.
Hon berättar dråpliga historier om hur det gick första gångerna hon bryggde.

Jäste över garaget
- Det var min bror och jag som bryggde på 30 kilo malt. Då tänkte vi att då ska man väl ha 30 kilo socker också. Du kan ju tänka dig hur det jäste, över hela garaget och vi fick spola med kallt vatten för att få stopp på jäsningen. Vi hade ju lagt i ett hekto jäst också.
Men Bettan gav sig inte och tillsammans med Tage har det blivit en hobby att brygga och att lämna in till tävlingen på Holmhällar. Och där har de alltså lyckats mer eller mindre varje år.
Tävlingen avgjordes i lördags och under eftermiddagen hade juryn ett styvt jobb med att smaka och betygsätta de 40 bidrag som lämnats in.

Dålig årgång
- Den var överlag dålig kan man säga. Det var alldeles för sött, sa ordföranden Bernt "Bison" Nilsson. De sista 4-5 åren har jag märkt en förbättring, men i år fanns inte många bidrag som fick bedömningen "himmelsk", eller var det ens någon?
Juryn i år var helt ny och hade inget annat att jämföra med, men av deras "drickerfarenhet" så kunde de hålla med ordföranden. Inte så bra dricke som de trodde de skulle få smaka. När protokollet lästes upp var det en hel del som fick benämningen "usel".
Under den stora festen på kvällen hade man också en tävling i att äta så många lammögon som möjligt på tid. Tage brukar delta i den tävlingen också, och har har vunnit några gånger.
- Men i år fick jag ge mig. Jag klarade bara 13, han som vann åt 24 ögon, säger Tage. Men det får gå, jag är nöjd med att vara världsmästare i drickbryggning.

Sänds i tysk tv
Juryn bestod av Katarina Nilsson, Fårö, Bengt-Åke Rundqvist, Väskinde, Per-Olof Jacobsson, Näs, Gudrun Thorsson, Hamra, Sune Österdahl, Buttle, Bernt Nilsson, Burgsvik och Horro Füllgrabe, Tyskland.
Under helgen fanns ett tyskt tv-team på plats i Holmhällar för att filma evenemanget.
- Det handlar om speciella maträtter och traditioner och vi tyckte att detta passade för vår serie, sa Horro Füllgrabe. Och att vara med i juryn var jätteskoj. Jag tycker om det gotländska ölet, det är gott, fast det finns många olika variationer.
Han visar upp sitt protokoll och hans efternamn, Füllgrabe, passade bra inför ändamålet, tyckte en av jurymedlemmarna.

Sex finalister
Efter första omgången var sex finalister utvalda som alla fick pris. Bettan Svanborg delade andraplatsen med Lennart Pettersson, Öja. På delad fjärdeplats kom Rolf Annheden, Anga och Janne Holmberg, Klinte och på sjätte plats kom Lasse Nordström, Valleviken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om