De synade Max bygge

Miljödomstolen blev i går guidad av företagsledaren Max Hansson när den gjorde en syn vid hans fastighet i Djupvike, Östergarn. Det ärende som blev förra landshövdingens fall.Naturvårdsverket hade inte tid att komma och länsstyrelsens tjänsteman tyckte sig sitta på två stolar och infann sig inte heller.

Max Hansson har fått ja från länsstyrelsen men Naturvårdsverket har överklagat. Nu avgör miljödomstolen ärendet.

Max Hansson har fått ja från länsstyrelsen men Naturvårdsverket har överklagat. Nu avgör miljödomstolen ärendet.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-10-23 04:00
Ärendet som har blivit en följetong och som ledde till att Marianne Samuelsson fick sparken som landshövding rullar vidare.
Det är Naturvårdsverket som till miljödomstolen överklagat länsstyrelsens ja till dispens i somras. Max Hansson ville bygga till ett fritidshus i strandskyddat område i Djupvike, norr om Herrvik. Naturvårdsverket skriver i sin överklagan att det krävs särskilda skäl för att få bygga inom strandskyddat område. "Att byggnaderna använts för boende under en period kan inte anses som ett särskilt skäl för att tillåta utbyggnad och etablering av en hemfridszon kring husen", skriver verket.

Orkade inte komma
I går var miljödomstolen på plats i Djupvike och träffade där endast fastighetsägaren Max Hansson.
- Det är Naturvårdsverket som överklagat men de orkar inte ens bevaka sina intressen genom att komma hit, det är fantastiskt! De sitter bara där i Östersund och tittar på bilder och flygfoton, sade en irriterad Max Hansson till GT.
Max Hansson säger att mötet i går handlade om att domstolen ska fastställa huruvida det aktuella huset är en bostad och om tomten är en hemfridszon.
Han pläderade i går för rätten till hemfridszon kring den aktuella fastigheten.
- Gotlänningarna är lurade. Det behövs ingen dispens om man vill göra något inom hemfridszonen, bara man inte utökar den, sade han.
Men det håller inte Naturvårdsverkets Per Nilsson med om. På telefon från Östersund säger han till GT att när hemfridszonen ligger inom strandskyddsområde krävs det alltid dispens för att göra något inom det området.

Försämrar oddsen
Han beklagar att han inte kunde resa till Gotland i går.
- Det är jättesynd, men vi hinner inte. Vi är bara två personer som jobbar med strandskyddsärenden och hinner inte.
Han säger att det faktum att han inte var närvarande i går möjligen kan försämra myndighetens sak.
- Det är klart att det är sämre att inte vara där.

Två stolar
Länsstyrelsens handläggare Anna-Lena Fritz kom inte heller till miljödomstolens syn, av två skäl.
Det var ju landshövdingen som i juli i år skrev under länsstyrelsens beslut att säga ja till Max Hanssons dispens. Till denna fogades en tjänstemannaskrivelse med avvikande mening, tjänstemännen ville inte bevilja dispensen.
- Eftersom jag själv sympatiserar med den avvikande meningen kändes det konstigt om jag skulle åka ut och plädera för länsstyrelsens beslut. Det är som att sitta på två stolar, säger hon.

Inte hemlighållet fältbesök
Fritz säger också att hon tycker det räcker med det brev som länsstyrelsen, genom strategiska chefen Karin Fager, skickat till miljödomstolen i frågan. Som svar på ett yttrande från Max Hansson.
Fager skriver att myndigheten inte avser att bemöta Max Hanssons "insinuanta yttrande i mer än två av anklagelserna". Länsstyrelsen har varken hemlighållit sitt första fältbesök eller hindrat Hansson från att yttra sig skriftligt i ärendet, skriver Fager.
Detta har hänt:
Payex grundare och ägare Max Hansson har utökat sin tomt från 2 000 till 20 000 kvadratmeter sedan 1970-talet. På fastigheten finns numera en tennisbana, en golfgreen, ett lusthus och omgärdande gotlandstun. Området ligger på strandskyddat område inom naturreservatet Gotlandskusten, men inga dispenser finns för någon av anläggningarna.
Till detta finns där ett äldre fritidshus som Max Hansson ansökt om dispens för att bygga till. Landshövdingen godkände i somras denna dispens och gick därmed emot flera av sina handläggare på länsstyrelsen. Hon godkände samtidigt de övriga anläggningarna utan dispens.
Länsstyrelsen polisanmäldes i samma veva för såväl miljöbrott som tjänstefel. Nu är båda anmälningarna nedlagda.
Den 4 augusti avskedade kommunminister Mats Odell landshövding Marianne Samuelsson sedan Radio Gotland offentliggjort en inspelning där hon givit uttryck för att viktiga personer på Gotland kan särbehandlas. Ärendet handlade om Hanssons bygge i Östergarn.
Den 5 augusti överklagade Naturvårdsverket till miljödomstolen länsstyrelsens ja till Hanssons dispensansökan.
I går var miljödomstolen på syn i Djupvike.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om