De sju återstående kandidaterna grillades under fyra långa timmar

Biskopsvalet i Visby 12 mars närmar sig. Om en vecka kan således den nye biskopen vara vald - om det inte erfordras en andra omgång.
På tisdagskvällen hölls därför en avslutande grundlig fyratimmarshearing med de nu sju återstående biskopskandidaterna i Visby stift.

Gotland2003-03-05 04:00
En utfrågning som kom att handla en hel del om det framtida förhållandet Visby stift-Skut.
Men som även berörde allt från Gotland som andlig vallfartsort och Nobelpriset i församlingstillväxt via andlig mjölkmat till Englands svenske förbundskapten Sven-Göran Eriksson.

På plats i den fullsatta samlingssalen i Almedalsbiblioteket fanns de sju kvarstående biskopskandidaterna: Anders Alberius, Johan F Dalman, Elisabeth Gerle, Lennart Koskinen, Carl-Erik Sahlberg, Lars B Stenström och Johan Unger.
­ De har förklarats behöriga och står nu på startlinjen, sammanfattade Ragnar Svenserud i sin inledning.
Samtalsledare var Folke Jonsson, f.d. kommunalråd och kyrkopolitiskt aktiv, samt Marit Torkelsson, stiftets musikkonsulent, med stiftsdirektor Ragnar Svenserud, stiftsjurist Torsten Svensson och stiftsinformatör Inger Svenserud som bisittare.
Inledning skedde med att kandidaterna under fyra minuter fick tala över ett av sju ämnesområden inom ramen för "Tankar och synpunkter kring angelägna frågor för Visby stift". Ämnena fördelades efter lottning och de hade valts ut av en kvartett bestående av röstberättigade lekmän och präster.
Det blev till korta programförklaringar över det givna ämnesområdet. De andra kandidaterna hade också möjlighet att var och en fördela sammanlagt fem minuter för att ge sin syn på de övrigas ämnen. Så mycket polemik blev det dock inte i församlingen utan snarare tillägg.
Anders Alberius inledde. "Församlingssyn och församlingsliv" var hans ämne.
­ Församlingens uppgift är att vara till för andra. Församlingen är Guds folk på orten, de låter det prägla sina liv. Det uppnås bäst i gemenskap, därför behövs församlingen.
Han uppmanade var och en som är kristen på en ort att med glädje i vardagen visa vägen till Guds rike.
­ Hur det sker ska bestämmas lokalt. Kyrkan i vårt land har en framtid, men den måste alltid reformeras.
"Gudstjänstsyn och gudstjänstliv" fick Lennart Koskinen på sin lott.
­ Jag möter människor som tror att de gör Gud en tjänst genom att gå i gudstjänsten. Men i kyrkan är det Gud som tjänar oss och ger oss andlig påfyllnad och sen tjänar vi Gud i vardagen.
­ Vi måste slippa den andliga mjölkmaten där varje gudstjänst är sig lik, de måste bli mera folkliga så vi möter folks behov.
Han berättade om en nyligen firad mässa för separerade och tänkte sig sådana "specialmässor" även för exempelvis de som förlorat barn eller någon genom självmord.
­ Fler går ur kyrkan, vi måste möta människors behov.
<span class=MR>"Svennis"</span>
­ Ledarskap handlar om att vara och inte bara synas vara. En god chef ska tillsammans med medarbetarna peka ut riktningen och sen följa den, menade Johan F Dalman under rubriken "Ledarsyn och ledarskap".
­ Ledaren ska föra gruppen framåt och se mångfald som en styrka. "Svennis" (Englands svenske förbundskapten i fotboll Sven-Göran Eriksson) är en ledare jag tycker om. Han gör ett lag av solospelare och är lojal i både med- och motgång.
"Människosyn i kyrka och samhälle" fick Lars B Stenström.
­ Människosynen borde vara kyrkans starka sida. I en kristen människosyn ingår att vårda och förvalta jorden.
­ Men människan är inte alltigenom god, inte sällan väljer hon det onda, menade han och erinrade om nazism och kommunism.
­ Människan behöver hjälp. En av svenska kyrkans viktigaste uppgifter är att försvara människans värde.
<span class=MR>Skut</span>
"Utlandskyrkan och Visby stift" var det ämne som drog flest inlägg. Detta i anledning av att Skut, Svenska kyrkan i utlandet, nyligen överförts till Visby stift efter beslut vid kyrkomötet.
Carl-Erik Sahlberg, själv med utlandserfarenhet i form av fem år i Tanzania, "Det stora lyftet i mitt liv", hade fått det som sitt ämne och gratulerade Visby stift till Skutkopplingen.
Han framhöll att en global kristen i dag är ung och mörk, "den brunbrända kristenheten".
­ Här växer kyrkan oerhört starkt och nästa påve kan mycket väl bli en afrikan.
­ Jag gratulerar Visby stift som får ta emot den stimulans som Skut innebär, en vitalisering, internationella besök. Man jag gratulerar också Skut som nu får ett mindre, andligt hem.
Anders Alberius, som verkat som präst i Frankfurt am Main, inföll i lovorden och menade att stiftet och Skut kommer att ha glädje av varann.
Även Lennart Koskinen var positiv.
­ Att kopplat Skut till Visby stift innebär en stor möjlighet att skapa hemhörighet för utlandssvenskar. Jag ser i min vision Gotland vara en andlig vallfartsort. Gotland är för viktigt för att vara ett ställe som av många förknippas med att slå runt, det bör i stället vara en plats som kopplas till andliga aktiviteter.
Famn, nav, livboj. Så säg Johan F Dalman på Visby stift-Skut. Han drog också en parallell mellan Skut:s 850 000 besökare årligen och de 500 000 Gotlandsbesökarna.
<span class=MR>Nobelpris</span>
"Kyrkotillhörighet och framtid" fick Elisabeth Gerle ägna sina fyra minuter åt. Hon ägnade en majoritet av dessa åt Skut.
­ Det är viktigt för Visby stift att vara hemmahamn för Skut. Det är något som kan vidareutvecklas. Skutarbetare ska exempelvis kunna vara skrivna i Visby stift på samma sätt som sommargotlänningen skulle kunna vara det en period.
Avslutningsvis proklamerade Elisabeth Gerle att hon inte tror på en medlemskyrka utan en öppen folkkyrka.
Anders Alberius menade i anslutning till detta att frågan om kyrkotillhörighet är väldigt brännande just nu.
­ Om inte våra församlingar utvecklas blir det avveckling.
Carl-Erik Sahlberg påstod att det aldrig varit så många kristna i världen som just nu.
Men centrum för denna kyrkliga tillväxt ligger på andra håll än i norr.
­ Det blir Nobelpris i församlingstillväxt för den som fyller gudstjänsterna. Det är en ödesfråga för vår älskade kyrka.

<span class=MR>Nej till månggifte</span>
"Ekumenik och religionsdialog" utvecklade Johan Unger sina tankar om.
­ Alla kristna religioner är ungefär lika men det finns också en relativ olikhet. Vi bör ha en tolerant grundinställning.
Men han menade också att man bör vara beredd att gå i konfrontation och strid för det man anser är rätt för att Gud har skapat det. Människovärdet men också exempelvis att varje människa skall vara gift med en person och inte flera.
Efter kaffepaus följde auditoriets frågestund. Utfrågare var i första hand de som var på plats av de 118 röstberättigade i valet.
Sedan fick kandidaterna möjlighet att var för sig under två minuter ge avslutande kommentarer varpå utfrågningen fullbordades med summering och aftonbön.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om