De pratar om framtidens vatten

Ett 40-tal personer träffas i dag för att prata om hur vattnet på Gotland ska förvaltas i framtiden.

Dalhemsån. Ett av många vattendrag med utlopp i Östersjön.

Dalhemsån. Ett av många vattendrag med utlopp i Östersjön.

Foto: Ulf Glimfalk/GA arkiv

Gotland2013-02-25 09:58

Det är vattenmyndigheten för Södra Östersjöns vattendistrikt, beläget i Kalmar, i samarbete med Snoderåns vattenråd som arrangerar ett samrådsmöte för att diskutera hur förvaltningsplanen för distriktet under perioden 2015-2021. Utgångspunkten är myndighetens förslag till förvaltningsplan och dagens samrådsmöte är ett sätt att samla in synpunkter som kommer att sammanställas och presenteras 1 december 2013.

Lennart Niklasson, Snoderåns vattenråd, är en av arrangörerna till dagens möte. Han förklarar att vattenmyndigheteni dag kommer att presentera handlingarna inför nästa sexåriga vattencykel inom EU:s vattendirektiv.

– Vi kommer att diskutera vad som är viktigt för det gotländska vattnet det kommande sex åren, från 2015, säger Lennart Niklasson.

Med på mötet är bland andra representanter från Gotlands åtta vattenråd, regionen, länsstyrelsen, naturskyddsföreningen och LRF.

– Det är mycket folk som jobbar med vatten.

Kan gotlänningarna påverka något?

– Eftermiddagen är ägnad till dialog, grupparbeten och man får möjlighet att ge sin syn på både myndighetens material och lokala frågor. Visst kan vi påverka, är det någon gång vi kan påverka myndigheten så är det här, säger Lennart Niklasson.

I stort handlar förvaltningsplanen mycket om utsläppsproblematiken och hur man ska göra Östersjön renare.

– Vi i vattenråden har gjort en hel del de senaste åren. Vi har hållit koll på reningsverken och föroreningarna vid Ragnsells i Roma var också något som vattenråden tog upp. Vi är tummen i ögat på myndigheter och företag och håller koll på läget. Och det kommer vi att fortsätta med.

En fråga som Lennart Niklasson kommer att lyfta under dagen är den eventuella oljeborrningen på Gotland i framtiden.

– Hur det kommer att påverka vattnet på Gotland vet vi väldigt lite om. Det är en fråga vattenmyndigheten inte hade tänkt ta upp så det kommer vi att göra, säger Lennart Niklasson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om