De planerar nya affärer för att gynna uppfödarna

Den senaste tidens skandaler inom svensk grisuppfödning gynnar gotländsk lammnäring.- Den enes död, den andres bröd, säger Elof Nilsson, lammbonde i Hall.

Gotland2009-12-22 04:00
I början av året gick sex gotländska lammbönder samman för att bilda en gemensam plattform för köttleveranser till Stockholm.
Den ekonomiska föreningen gavs namnet Gourmetlamm Gotland, som består av Pontus Wiman, Nygårds i Västerhejde, Björn Eriksson, Rommunds i Gammelgarn, Kjell Nilsson, Graute i Hejnum, Karl Olsson, Bjärs i Guldrupe, Markus Westberg, Norrgårde i Hamra och Elof Nilsson, Nors i Hall.
De inledde snart ett samarbete med krögaren och kötthandlaren Lars Sandström, med tre butiker i huvudstaden.
Allt kött styckas av butiken och säljs i bemannade diskar i form av stekar, sadlar, bogdelar och färs.

Gemensamma rutiner
Hittills har drygt ett par tusen lammkroppar levererats till fastlandet. Mindre volymer har även sålts lokalt, mest för att känna på marknaden. Samtidigt har företagets delägare byggt upp gemensamma rutiner kring sina affärer.
- Det är jätteroligt att samarbeta med andra, men det tar ett tag att lära känna de andras förmågor. Eftersom företaget är i startskedet är kostnaderna många. Först nästa år räknar vi med att se ett ekonomiskt resultat, säger Elof Nilsson, ordförande i Gourmetlamm Gotland.
Några tankar på att leverera till fler regioner än Stockholm finns ännu inte, eftersom de sex lammbönderna redan lämnar så mycket de klarar att producera.
- Vi skyndar långsamt. För tillfället finns det inga planer på att ta in fler delägare, men det kan bli aktuellt om vi får fler kunder som kräver större volymer, säger Elof Nilsson.

Kvalitetsmärkning
Under nästa år räknar man däremot med att få den åtråvärda stämpeln Svenskt sigill, en kvalitetsmärkning som garanterar att råvarorna producerats på svenska, kontrollerade gårdar med höga krav på bland annat miljöansvar och god djurhållning.
Gourmetlamm Gotland har inga planer på att gå in som delägare i slakteriet i Visby, men tittar på andra sätt att utvecklas.
- Vi planerar för nya affärer, något som ska gynna uppfödarna på Gotland, säger Elof Nilsson hemlighetsfullt.
Sedan svensk grisuppfödning hamnade i blåsväder under hösten efter avslöjandena om allvarliga brister på några av landets gårdar letar många kunder efter alternativ till fläsket.
- En del tittar kanske efter en lammstek i stället för skinka till jul, säger Elof Nilsson.

Gourmetlamm Gotland består av Pontus Wiman, Nygårds i Västerhejde, Björn Eriksson, Rommunds i Gammelgarn, Kjell Nilsson, Graute i Hejnum, Karl Olsson, Bjärs i Guldrupe, Markus Westberg, Norrgårde i Hamra och Elof Nilsson, Nors i Hall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om