På lördagsmorgonen inleddes en storövning på Tofta skjutfält ledd av polisen på Gotland. Ett 40-tal människor dök upp för att vara med i lördagens övningar, som är de första i sitt slag på tre år.
Totalt under både lördag och söndag kommer cirka 70 personer att ubildas.
Daniel Åhlén, polisens ansvariga för eftersökning av försvunna personer, var den som ledde övningarna och på lördagen hölls ett inledande teoripass med de medverkande personerna.
Han säger att det är viktigt att så ofta som möjligt träffas för att träna – på senare år man inte haft så många riktiga sökningar om man jämför med mitten på 2000-talet.
Under åren 2003-2011 har 111 personer anmälts försvunna på Gotland, då är inte de fall med barn som rymt hemifrån inräknade. Under de senaste åren har man sett en tydlig nedgång.
– Vi har egna resurser för ledstångssök och patrullsök. Men för större sökningar, behöver vi mer resurser och hjälp utifrån. Vi har inte resurser för större sökningar själva, säger Daniel Åhlén.
Vad hoppas du att helgens övningar ger?
– Vi får en förövad resurs vid försvinnande. Så länge vi har övad resurs tar vi egentligen inte in personer som inte övat. När det handlar om barn och andra försvinnanden, då kommer alla som vill ställa upp att behövas, säger Daniel Åhlén.
Tillsammans med Hemvärnet, Gotland ATV, Polisens volontärer och Missing People genomför polisen övningar på Tofta skjutfält både under lördagen och söndagen.
– Det har varit nära vid två tillfällen att det skulle bli skarpa sökanden på kort tid. Nu kör vi utbildning för vår ledningsgrupp och därefter hoppas vi kunna utbilda våra volontärer, säger Immen Persson-Mangard, ansvarig för Missing People på Gotland.
Varför tror du att så många engagerar sig när det gäller sökning av försvunna personer?
– Alla kan sätta sig in i att ens mormor eller annan anhörig försvinner och hur det känns. Man vill hjälpa andra och här på Gotland har cirka 270 volontärer anslutit till Missing Peopple, bland annat har vi nu både dykare och hundförare, säger Immen Persson-Mangard.