De lär om politik

Vill du bli politiker?
Det var frågan i en annons för en kurs som centerpartiet satte in i de lokala tidningarna på Gotland.
Och intresse fanns. Kanske inte för att bli politiker direkt, men för att lära sig mer om hur demokratin och kommunen fungerar.

Gotland2005-10-15 06:00
Fem gotlänningar tog chansen att delta vid de träffar som centerpartiet ordnat.
- Vi ville testa ett nytt grepp, säger oppositionsrådet Eva Nypelius, som hållit i kursen tillsammans med Barbro Ronsten och Gösta Hult. Vi försöker hålla partipolitiken utanför. Det viktiga är att väcka ett intresse för politik och samhälle. Och vi gör det villkorslöst. Vi har inga krav på att man ska vara eller bli medlem i centerpartiet. Det räcker att ha ett samhällsintresse.

Grundkunskaper
Lars Håkansson är en av deltagarna.
- Jag tillhör de där som ofta gnäller över politiska beslut och har åsikter om det som bestäms. Därför bestämde jag mig för att ta reda på hur det är att vara politiker och att lära mig mer om hur det fungerar inom kommunen, berättar han.
Deltagarna i "politikerskolan" har olika grundkunskaper om hur kommunpolitiken fungerar, så på träffarna har man utgått från vad deltagarna är intresserade av att få veta mer om. Och det har hela tiden skett i samtals- och diskussionsform.

Stort område
- Visst lär man sig en del, men det är ett stort område och under de här träffarna har vi bara hunnit nosa på en liten del. Men vi får en bild av hur politiken fungerar, tycker Lars Håkansson.
Ärendenas gång i den demokratiska kvarnen är en fråga som de pratat om. Och möjligheten att påverka.
- Är inte det mesta redan bestämt när det kommer till kommunfullmäktige? Och blir då inte de långa diskussionerna bara ett spel för galleriet? undrade en deltagare.
- Jo, i partigrupperna har man ju redan talat igenom ärendena för att kunna gå fram eniga. Men debatten i fullmäktige är viktig, det är ju ett sätt att via tidningar och radio ge kommuninvånarna kännedom om var de olika partierna står, svarar Gösta Hult.
- I 90 procent av ärendena är vi överens, oavsett partitillhörighet eftersom vi har det gemensamt att vi sätter Gotlands bästa främst. Sedan finns det frågor som skiljer oss åt, till exempel kring budgeten, menar Eva Nypelius.
Partipiskan, eller tvånget att rätta in sig i ledet, var en annan fråga som togs upp. Måste man rösta mot sin övertygelse om man inte tycker likadant som sina partikamrater?
- Det måste vara högt i tak inom partiet, förklarar Eva Nypelius. Men ibland måste man kompromissa. Fast är det en fråga där man absolut inte kan det så får man rösta emot partiets linje. Alkoholpolitiken spräcker till exempel de flesta partier. Och kongresshallen är en annan fråga där det fanns olika uppfattningar inom flera av partierna.
- Jag vill inte kalla det partipiska utan demokrati, förklarar Gösta Hult. Vi är ju valda som företrädare för ett visst parti och då handlar det ju om att man har samma värderingar i grunden. Ibland får man ge, ibland ta.

Kommunens ekonomi
Eva Nypelius påminner om att politik betyder motsättning och att det gäller att tydliggöra skillnaden mellan de politiska partierna.
I onsdags höll politikerskolan sin tredje träff och då pratades det ekonomi, med kommunens årsredovisning som utgångspunkt. Den visar att kommunen förra året omsatte 4,2 miljarder kronor.
- Tre fjärdedelar är direkt eller indirekt personalkostnader, förklarar Eva Nypelius.
- Vad är det då för mening att höja skatten med 50 öre som majoriteten vill? undrade Lars Håkansson. Det blir 38 miljoner kronor, och det är ju ingenting i en så stor budget.

Tre träffar
Antalet kommunalråd diskuterades också och Eva Nypelius berättade att politikerorganisationen i kommunen kostar 37,7 miljoner kronor om året. Demokrati måste få kosta.
Tre träffar var bestämda från början. Om det blir någon fortsättning beror på vad deltagarna vill. Men de flesta ska gå och lyssna på nästa kommunfullmäktige. Och kanske dyker någon av dem upp som kommunpolitiker i framtiden.
- Jag kan tänka mig att engagera mig politiskt. Kanske inte just nu, men så småningom, säger Hélena Östborn, gotländska som nyligen flyttat tillbaka till ön.
- Det finns olika sätt att vara politiskt engagerad. Man måste inte stå på valsedlar och sitta i nämnder och styrelser. Det finns så många andra uppgifter, säger Eva Nypelius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om