De känner för fyrar

Vill du se en fin utsikt, klättra då upp i en fyr...
Den sanningen anammade i helgen ett 20-tal medlemmar i Svenska Fyrsällskapets avdelning på Gotland. Två "huk-fyrar" besöktes, de på Hallshuk och Stenkyrkehuk.

Gotland2006-04-11 06:00
Nu är ju Hallshuks fyr inte direkt någon fyr man klättrar upp i. Den är bara en drygt manshög plastkur, men tack vare placeringen uppe på klippkanten står den 35 meter över havsytan och når med sin tusenwattslampa cirka 15 distansminuter ­ nästan 3 landmil ­ ut över havet. Fyren byggdes 1891, mest för att skutorna som behövde söka skydd för sydliga stormar skulle få något att gå efter. Fyren ligger ju alldeles vid Kappelshamnsvikens mynning, och vid sydvindar brukade fartygen söka skydd här mellan Hallshuk och Fårö.
Från början satt fyrljuset inne i bostadshuset som fortfarande står kvar strax intill. Fyrlampan satt då i ett litet burspråk, idag ett mysigt ställe att sitta och titta ut över havet ifrån. Huset har på senare decennier använts som fritidshus för militären, hur det blir i framtiden är ovisst. Kanske säljs huset till nån privat ägare, kanske kan hembygdsföreningen ta över?
Den fristående kuren byggdes 1931, då också den gamla fotogenfyren ersattes med Dalén-ljus. Den första kuren var av järn, på 90-talet ersattes den av dagens så kallade Pajala-kur i plast.
­ När första fyren byggdes fanns här intill också ett stångmärke, men det blåste ner 1918, berättade Jan Ströberg som hör till ledarena för sällskapets gotländska avdelning och som dessutom kan en hel del om fyrar från sin tid hos Sjöfartsverket.

Ståtligare fyr
Fyrtornet på Stenkyrkehuk är betydligt ståtligare än det i Hall. Det är 15 meter högt och med sin placering på bergskanten sitter fyrljuset 42 meter upp över havsytan. Ljuset når 10,5 distansminuter bort. Stenkyrkehuksfyren byggdes 1885 och automatiserades 1960. Då flyttade siste fyrmästaren Gunnar Hultqvist.
- Jag minns både Hultqvist och hans företrädare Beckman, berättade Bengt Erik Lindholm. Min pappa, Erik Lindholm, var fyrmästare och brukade vikariera här under semestertider. Annars var vi mest på Faludden, men också på Närsholmen, Fårö och Högby på Öland. Ett väldigt flyttade.
Stenkyrkabon Björn Olofsson minns också sista fyrfolket på Stenkyrkehuk.
- De hade det jobbigt vintertid då vägen ner till fyrplatsen inte plogades. De fick åka skidor upp till affären drygt fyra kilometer upp, berättar han.
Fyrmästarbostaden är numera såld till fritidsbostad med ägare från fastlandet och vill man se fyren på närmare håll möts man av skylten "privat".

Livaktigt sällskap
Svenska Fyrsällskapet bildades för tio år sedan med syfte att främja intresset för fyrar och fyrliv ­ och inte minst för att försöka bevara de fyrar som genom den nya tekniken blir alltmer onödiga och därför riskerar att försvinna. Det är ett livaktigt sällskap som vuxit kraftigt på senare år och idag har drygt 3000 medlemmar, varav ett hundratal på Gotland.
Man har ett digert program över hela landet med föreläsningar, fyrbesök och annat, och nästa uppdrag för gotlandsavdelningen är en resa till Gotska Sandön i mitten av juni.
- Sen planerar vi för Internationella Fyrdagen den 20 augusti då bland annat fyrarna på Närsholmen, Fårö, Stora Karlsö och Hoburg kommer att vara öppna för allmänheten. Och längre fram planerar vi inom sällskapet en resa med båt från Fårösund för att se på fyrarna på öarna och längs kusten, berättar Jan Ströberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om